Kuchenka gazowa czy elektryczna?

Większość producentów oferuje wyłącznie elektryczne piekarniki do zabudowy. Najczęściej mają one kolor srebrny lub srebrno-czarny, ale są dostępne także modele o eleganckim, czarnym froncie (np. BEKO CIM 300008TB).

Do piekarnika warto dopasować odpowiednią płytę. Tu mamy większe pole do popisu – możemy wybrać model elektryczny lub gazowy – pod warunkiem, że budynek, w którym mieszkamy posiada instalację gazową. W odróżnieniu od płyt elektrycznych, które są przeważnie czarne, płyty gazowe są dostępne zarówno w czarnym (np. BEKO HIS 64221S) jak i srebrnym kolorze. Możemy także zadecydować o szerokości płyty gazowej i kupić standardową 60 cm lub szerszą – 70 cm
np. BEKO HIG 75220SX.

Znacznie więcej opcji zasilania znajdziemy w kuchenkach wolno stojących, które nadal mają swoich zwolenników. Tu możemy wybrać kuchenkę gazową z piekarnikiem elektrycznym, elektryczną z piekarnikiem elektrycznym lub nieco mniej popularne kuchenki gazowe z piekarnikiem gazowym. Kuchenki wolno stojące oferowane są najczęściej w białym kolorze.

Elektryczne urządzenia kuchenne zdobywają dominującą pozycję na rynku, choć pojawiły się stosunkowo niedawno w polskich domach. Bowiem płyty i kuchenki gazowe mają kilka istotnych wad, do których zaliczyć można przede wszystkim mniej precyzyjną regulację mocy oraz spaliny gazowe podrywające drobiny tłuszczu i bardziej brudzące kuchnię. Poza tym obecnie deweloperzy coraz częściej rezygnują z instalacji gazowych w nowo oddawanych budynkach. Także w wielu starszych domach nie ma instalacji gazowych. Wówczas korzystanie z tego rodzaju kuchenki wymaga okresowego nabywania butli gazowych, co jest mało wygodne.
W takiej sytuacji wymiana kuchenki lub płyty gazowej na elektryczną jest świetnym rozwiązaniem.

Zdjęcie Beko