Jaka płyta kuchenna?

Remont kuchni czy wymiana urządzeń AGD zawsze wiąże się z wieloma dylematami dotyczącymi produktów, którymi planujemy zastąpić nasze wysłużone sprzęty. Rodzaj lodówki, piekarnika, szerokość zmywarki czy płyty grzewczej. No właśnie. Największy problem przychodzi właśnie w momencie, gdy rozglądamy się z płytą kuchenną, która będzie służyła nam przez co najmniej kilka następnych lat. Producenci wychodzą na przeciw wielu potrzebom i preferencjom klientów, oferując aż kilka rodzajów płyt grzewczych, z których największą popularnością cieszą się płyty gazowe, elektryczne i indukcyjne. Którą z nich wybrać? Jakie są wady i zalety każdego z tych rozwiązań?

Płyta gazowa

Na przestrzeni ostatnich lat płyty gazowe wciąż mają największe grono zwolenników. Wszak wiele osób twierdzi, że prawdziwi kucharze gotują jedynie z użyciem płyt gazowych. Jakie są zalety dobrze nam znanego rodzaju płyt?

Po pierwsze płyta gazowa to jedyny typ płyty, który generuje prawdziwe źródło ognia i ciepła. Jest to na swój sposób funkcjonalne rozwiązanie, jeśli planujemy w swoim potrawach wykorzystać opalanie produktów płomieniem. Płyty gazowe ponadto są relatywnie tanie w porównaniu do innych rodzajów płyt, a dodatkowo nie musimy specjalnie wymieniać wszystkich garnków ze względu na specyficzny typ płyty – na płycie gazowej mamy dowolność w wyborze materiału, z jakiego są wykonane garnki.

Czy jednak jakieś wady tego rozwiązania? Po pierwsze kwestia utrzymania czystości – ze względu na fakt, że płyta gazowa posiada palniki, manewrowanie wśród nich z wilgotną ścierką może sprawić problemy. Same palniki wymagają specjalnych specyfików, które umożliwią utrzymanie ich we względnej czystości. Wiele osób nie decyduje się na płyty gazowe ze względu na otwarty ogień, jaki wydobywa się z takiej płyty, a co za tym idzie, podwyższone ryzyko ulatniania gazu.

Płyta elektryczna

Płyty elektryczne to nowoczesne rozwiązanie, w którym wszystkie pola grzewcze są zasilane energią elektryczną o różnej mocy. Tego typu płyty są bardzo łatwe w czyszczeniu i nie są kosztowne w eksploatacji – jedyny minus w tym aspekcie to ryzyko awarii prądu, które uniemożliwi nam przygotowanie żadnego posiłku. Płyty elektryczne z reguły wyposażone są w wiele dodatkowych funkcji, które mają za zadanie ułatwić i przyspieszyć proces gotowania.

płyta elektryczna

Urządzenia tego typu są droższe, niż ich gazowe odpowiedniki, a jako dodatkową wadę należy zaliczyć ryzyko poparzenia się, dotykając pola grzewczego. Może to być szczególnie niebezpieczne, gdy w domu mamy małe dzieci.

Płyta Indukcyjna

Płyta indukcyjna to pewnego rodzaju wyłom kategorii płyt elektrycznych – one również są zasilane energią elektryczną, jednak do gotowania wykorzystują zjawisko wytwarzania pola magnetycznego, który zapewni nam najszybsze gotowanie. Podstawowa różnica pomiędzy tym typem płyty kuchennej a tradycyjną płytą elektryczną to fakt, że dotykając pola grzewczego w płycie indukcyjnej, nie poparzymy się.

płyta kuchenna indukcja

Są to urządzenia najdroższe spośród wymienionych rodzajów płyt, jednak w wielu przypadkach poczucie bezpieczeństwa i efektywność gotowania są znacznie ważniejsze niż cena. Czy płyta indukcyjna ma jakieś wady? Owszem, przede wszystkim wymaga ona wykorzystania specjalnego rodzaju garnków i patelni – dlatego korzystając w przeszłości z tradycyjnych, niedrogich garnków, inwestycja w płytę indukcyjną będzie oznaczała dodatkową potrzebę zakupu nowych akcesoriów kuchennych.

0 komentarzy

    Brak komentarzy!

    Nie ma jeszcze żadnych komentarzy do tej porady!

    Pozostaw odpowiedź

    Only registered users can comment.