Konkurs „Czas na piknik” rozwiązany

Przyszło ponad 150 przepisów na udany piknik. Wszystkim bardzo dziękujemy! Sposród tak wielu smacznych prac musieliśmy wybrać pięć według nas najsmaczniejszych. Oto zwycięzcy, którzy otrzymuja nagrody – misę do sałaty wraz ze sztućcami do podawania firmy Branq

Aniela Michalak
Wiosna i lato to idealna pora na pikniki. Z rodziną, przyjaciółmi czy nieznajomymi, nad morzem, na brzegu jeziora czy na górskiej polanie – wystarczy kocyk i trochę przysmaków! Oto przepis na pyszną Tortillę a’la sushi z pomidorowym dipem, która nie tylko idealnie nadaje się na wszystkie wycieczki i pikniki, ale przede wszystkim cudownie smakuje: Składniki: 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 opakowanie tortilli Wędzony łosoś Śmietankowy serek kanapkowy Słoiczek zielonych oliwek 3 ząbki czosnku sól pieprz bazylia lubczyk szczypta cukru Przygotowanie: Tortillę rozkładamy na blacie i smarujemy śmietankowym serkiem. Wzdłuż przekątnej tortilli kładziemy plastry łososia i posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami. Całość rolujemy i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, zupełnie jak sushi. Następnie przygotowujemy dip – pomidory wlewamy do miseczki, wciskamy ząbki czosnku, dodajemy sól oraz pieprz,bazylię i lubczyk do smaku, a także szczyptę cukru. Całość mieszamy intensywnie i gotowe!!! Prawda, że proste i pyszne? Szybkie w przygotowaniu i bardzo efektowne! Z takim daniem czeka nas idealny letni dzień!

Katarzyna Raj
Wspaniała, wyborna idealna na piknik, majówkę, rodzinne imprezy i uroczystości cykoria obwinięta szynką prosciutto to danie które przyrządzam bardzo często swojej rodzinie o którą dbam na każdym kroku zwłaszcza przyrządzając pyszne dania. Spróbuj a polubisz. Cykoria w szynce prosciutto 4 cykorie 4 plastry szynki prosciutto masło serek delikatny typu Almette ser mozzarella w kulce Cykorie dokładnie umyć, przekroić na pół i wyciąć głąby. Cykorie nadziać serkiem ,obwinąć szynką ,spiąć wykałaczką, wszystkie cykorie położyć na talerz żaroodporny, dodać 4 łyżki masła i piec w temperaturze 180 C aż szynką nabierze złocistego koloru, pod koniec położyć na wierzch ser mozzarella. Podawać na ciepło lub na zimno według uznania. Mojej rodzinie to danie smakuje wspaniale pod każda postacią. Cykoria w szynce prosciutto jest przez nas zabierana na każdy pikniki rodzinny na który się wybieramy, uwielbiamy to danie dla Nas jest nr 1 😉

Paulina Kaleta
Jest pewien prosty przepis na fajne, piknikowe danie – niekłopotliwe w transporcie i jedzeniu. Taka trochę tortilla, ale się nie rozpada w rękach. Taka trochę kanapka, ale w odmienionej formie. Potrzeba nam bułek w kształcie palucha, najlepiej pełnoziarnistych. Należy wydrążyć je w środku, zostawiając skórkę i trochę miąższu. Opiekamy w piekarniku, by były chrupiące, a w międzyczasie podsmażamy drobniutko pokrojonego kurczaka z curry/gyrosem. Drobno rwiemy sałatę lodową/kapustę pekińską i ciemne oliwki. Może być też ogórek, skrojony w drobną kostkę, ser feta. Warzywa warto wrzucić do miski i przemieszać z niedużą ilością sosu – czosnkowego, majonezowego lub musztardowego – co kto lubi – będą nim równomiernie pokryte. Ważne, by sos nie był zbyt rzadki, bo zmiękczy pieczywo. Faszerujemy bułki na zmianę sałatką i kurczakiem, uzyskując nadziewane paluchy (przydaje się tu długa, cienka łyżka do latte). Pycha! Oczywiście wariacji tyle ile smaków, można zrobić taką kanapkę z jajkiem, tuńczykiem i sałatą; z fasolą czerwoną, kurczakiem, kukurydzą i sałatą; z karczochami, mozzarellą i szynką parmeńską. Ważne, by warzywa nie zawierały za wiele wody jak np.pomidor. Pozostały miąższ z bułki można ukręcić w małe gałeczki i usmażyć na grzanki do zupy/sałatki. Udanego piknikowania!

Aneta Majchrzak
Na piknik najchętniej zabieram marynowane małe mozzarelle, które są hitem każdego spotkania, smakują wybornie i pięknie wyglądają. Najczęściej robię je około 3 dni przed piknikiem, żeby przesiąkły aromatem przypraw i dodatków. Bardzo pasują do świeżego białego pieczywa, bagietki lub ciabatty, którą uwielbiam. Dodaję je również do sałatki z pomidorami i rukolą. Oto przepis: 500 g małych mozzarelli 4 ząbki czosnku 2 cebule – najchętniej 1 czerwona i 1 biała 4 gałązki świeżego rozmarynu 3 gałązki świeżego majeranku 5 gałązek świeżego oregano 6 gałązek świeżego tymianku około 500 ml dobrej oliwy extra virgin sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Czosnek i cebule obieram. Czosnek kroję na plasterki, cebule w ósemki. Układam w szklanym naczyniu lub słoiku warstwy czosnku z cebulą i mozzarelli. Przesypuję każdą warstwę świeżymi (lub suszonymi jak ktoś nie ma świeżych) ziołami, solą i pieprzem. Na koniec zalewam wszystko oliwą, mozzarelle muszą być przykryte oliwą. Naczynie lub słoik szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki do przemacerowania. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania

Jan Jasuwienas
CIASTO POLNY KONIK Opakowanie czekoladowych markiz z waniliowym nadzieniem 100 g masła 50 g ulubionej czekolady, polecam gorzką opakowanie pianek 125 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 100 ml likieru o smaku białej czekolady Markizy, masło i czekoladę wrzucamy do blendera i ucieramy na jednolitą masę, którą następnie przekładamy do formy na ciasto i wkładamy do lodówki aby zastygła. Mleko i pianki dokładnie mieszamy, a śmietankę ubijamy, ale na niezbyt sztywno, i mieszamy z mlekiem i piankami, do tej mieszanki dolewamy likier i całość mieszamy a następnie nakładamy na wcześniejsza warstwę z markiz i całość odkładamy do lodówki aby stężała. Gotowe do kosza piknikowego:)

Wszystkim serdecznie gratulujemy!