Strona główna » Zdrowe garnki emaliowane na indukcję

Zdrowe garnki emaliowane na indukcję

przez Redakcja pytanieomieszkanie.pl
Zdrowe garnki emaliowane na indukcję

Kuchenki indukcyjne mają coraz większą rzeszę fanów, nie obywa się jednak bez problemów. Nie jest tak łatwym, jak mogłoby się wydawać znalezienie odpowiednich garnków, nadających się na kuchnię indukcyjną. Niestety, zdarza się, że kupujemy nowe garnki emaliowane, o których sprzedawca zapewniał nas, że nadadzą się na indukcję i spotyka nas zawód. To niesamowicie frustrujące doświadczenie. W związku z tym zapraszamy na stronę naczynia.olkusz.pl gdzie w kategorii Garnki emaliowane, można dowolnie wybrać typ kuchenki i mieć pewność, że sprawdzą się na indukcji.

Dlaczego akurat garnki emaliowane?

Naczynia emaliowane są wyjątkowe, ponieważ jako jedne z niewielu naczyń są całkowicie bezpieczne dla dzieci, osób starszych i alergików. Garnki emaliowane nie wchodzą w reakcję z żywnością i nie wydzielają szkodliwych substancji. Dodatkowo dobrej jakości naczynia emaliowane są bardzo wytrzymałe i przy odpowiednim traktowaniu pozostaną z nami na wiele lat. Warto również wspomnieć, że szklista powłoka emalii jest odporna na kwasy i wysokie temperatury – naczynia emaliowane można stosować nawet w piekarniku! Warto wspomnieć także, że powłoka emaliowana nie posiada mikro-szczelin, co uniemożliwia rozwój bakterii. Naczynia emaliowane są higieniczne i ekologiczne.

Jak rozpoznać, że garnek sprawdzi się na indukcji?

  1. Piktogramy!

To najpewniejszy sposób, często na opakowaniu możemy znaleźć specjalny symbol, informujący o możliwości stosowania naczynia na indukcji. Piktogram przypomina nieco szlaczek z kilkoma pętelkami.

  1. Dno garnka!

Wbrew pozorom, dno garnka może powiedzieć naprawdę wiele. Przede wszystkim, na dnie często możemy znaleźć wspomniany wyżej piktogram. Dodatkowo często zdarza się, że garnki dostosowane do indukcji posiadają na dnie wytłoczone kropki, tworzące kręgi na całej powierzchni. Co jeszcze ważne, jeśli oglądasz garnek wątpliwej jakości, przyjrzyj się, czy aby jego dno jest na pewno idealnie płaskie, nawet niewielkie zakrzywienia bowiem mogą sprawić, że garnek nie zadziała na indukcji.

  1. Opis!
  Meble olcha - jakie do nich kolory?

Banalnie proste? Warto mimo to o tym wspomnieć. Należy dokładnie czytać opis produktu, jeżeli zamawiamy garnki przez Internet, ponieważ tam zwykle jest uwzględnione, na jakie kuchenki sprawdzi się dany model garnków. W sklepach stacjonarnych możemy zwykle wyczytać takie informacje na pudełku lub zapytać kompetentnego sprzedawcy.

  1. Magnes!

Jeśli macie pod ręką magnes, możecie wykonać także prosty test. Do garnka emaliowanego, nadającego się na indukcje, magnes powinien być przyciągany.

Zdrowe garnki emaliowane na indukcję

Na co uważać na indukcji

Gotując na płycie indukcyjnej, należy pamiętać o kilku ważnych warunkach użytkowania. Przede wszystkim, płyta indukcyjna przed każdym gotowaniem musi być całkowicie czysta. Nie chodzi tu o zadbanie o higienę, chociaż to jest również ważne. Najdrobniejsze ziarnka cukru czy rozlane płyny, mogą zakłócić przekazywanie ciepła pomiędzy dnem garnka a kuchenką. W najlepszym wypadku spowoduje to odpryski naczynia, w gorszym, możemy nawet uszkodzić płytę, wskutek kumulacji i rozprężenia się ciepła w jednym punkcie. Podobne ryzyko, bo uszkodzenie płyty i naczynia, niesie za sobą nagrzewanie pustych garnków i patelni. Wynika to z faktu, że indukcja bardzo szybko się nagrzewa. Należy pamiętać, że płyta indukcyjna jest delikatna, jak szkło. W związku z tym nie jest odporna na uderzenia i nie należy przesuwać po jej powierzchni garnków, a ostrożnie przełożyć je z miejsca na miejsce. Warto pamiętać także, aby garnek zawsze dostosowywać do rozmiaru płyty indukcyjnej tak, aby ciepło mogło rozprowadzać się prawidłowo.

Jak dbać o naczynia emaliowane?

Gdy już zdecydujemy się, na kupno garnków emaliowanych, warto zapamiętać kilka zasad, które pomogą nam odpowiednio zadbać o nie i sprawią, że naczynia pozostaną z nami na dłużej. Wszystko kręci się tak naprawdę wokół emaliowanej powłoki, która pozostanie prozdrowotna i bezpieczna tylko, jeśli nie pojawią się na niej żadne uszkodzenia.

  Urządzamy kuchnię - co obok czego postawić

Po pierwsze więc do garnków emaliowanych nie należy stosować metalowych przyborów kuchennych. Zamiast tego możemy znaleźć atrakcyjne zamienniki drewniane, silikonowe i nylonowe. Należy również pamiętać, że garnki emaliowane nie lubią szorowania. Zabrudzenia w naczyniach najlepiej odmoczyć gorącą wodą, lub garnek zagotować z wodą z solą. Można spróbować także kwasku cytrynowego. Za tym wszystkim idzie także, nieodwlekanie mycia garnków. Najlepiej wszelkie zabrudzenia schodzą od razu po gotowaniu. Parę godzin później wszystko zdąży się zeschnąć i w efekcie utrudnimy sobie mycie naczynia. Emalia jest powłoką przyjemną do mycia i najczęściej miękka gąbka, ciepła woda i jakiś delikatny płyn myjący spokojnie wystarczą do utrzymania naczynia w czystości.

Pamiętać należy także, aby naczynia emaliowane były odpowiednio przechowywane, nie należy wkładać garnka w garnek, a jeśli ze względu na brak miejsca w szafkach musimy to zrobić, wystarczy przekładać naczynia kawałkami filcu. Dzięki temu naczynia nie będą się o siebie nawzajem uszkadzać. Dno szafki gdzie znajdują się naczynia, dobrze jest wyłożyć silikonową matą. Garnki emaliowane, jak większość naczyń, źle znosi szok termiczny, nie należy więc nagle przekładać rozgrzanego do czerwoności naczynia do lodówki.

Może Cię zainteresować:

Skomentuj poradę

* Dodając komentarz zgadzasz się z regulaminem oraz polityką prywatności serwisu.