Przyszło ponad 150 przepisów na udany piknik. Wszystkim bardzo dziękujemy! Sposród tak wielu smacznych prac musieliśmy wybrać pięć według nas najsmaczniejszych. Oto zwycięzcy, którzy otrzymuja nagrody – misę do sałaty wraz ze sztućcami do podawania firmy Branq
Aniela Michalak
Wiosna i lato to idealna pora na pikniki. Z rodziną, przyjaciółmi czy nieznajomymi, nad morzem, na brzegu jeziora czy na górskiej polanie – wystarczy kocyk i trochę przysmaków! Oto przepis na pyszną Tortillę a’la sushi z pomidorowym dipem, która nie tylko idealnie nadaje się na wszystkie wycieczki i pikniki, ale przede wszystkim cudownie smakuje: Składniki: 1 opakowanie pomidorów krojonych 1 opakowanie tortilli Wędzony łosoś Śmietankowy serek kanapkowy Słoiczek zielonych oliwek 3 ząbki czosnku sól pieprz bazylia lubczyk szczypta cukru Przygotowanie: Tortillę rozkładamy na blacie i smarujemy śmietankowym serkiem. Wzdłuż przekątnej tortilli kładziemy plastry łososia i posypujemy pokrojonymi w plasterki oliwkami. Całość rolujemy i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm, zupełnie jak sushi. Następnie przygotowujemy dip – pomidory wlewamy do miseczki, wciskamy ząbki czosnku, dodajemy sól oraz pieprz,bazylię i lubczyk do smaku, a także szczyptę cukru. Całość mieszamy intensywnie i gotowe!!! Prawda, że proste i pyszne? Szybkie w przygotowaniu i bardzo efektowne! Z takim daniem czeka nas idealny letni dzień!
Katarzyna Raj
Wspaniała, wyborna idealna na piknik, majówkę, rodzinne imprezy i uroczystości cykoria obwinięta szynką prosciutto to danie które przyrządzam bardzo często swojej rodzinie o którą dbam na każdym kroku zwłaszcza przyrządzając pyszne dania. Spróbuj a polubisz. Cykoria w szynce prosciutto 4 cykorie 4 plastry szynki prosciutto masło serek delikatny typu Almette ser mozzarella w kulce Cykorie dokładnie umyć, przekroić na pół i wyciąć głąby. Cykorie nadziać serkiem ,obwinąć szynką ,spiąć wykałaczką, wszystkie cykorie położyć na talerz żaroodporny, dodać 4 łyżki masła i piec w temperaturze 180 C aż szynką nabierze złocistego koloru, pod koniec położyć na wierzch ser mozzarella. Podawać na ciepło lub na zimno według uznania. Mojej rodzinie to danie smakuje wspaniale pod każda postacią. Cykoria w szynce prosciutto jest przez nas zabierana na każdy pikniki rodzinny na który się wybieramy, uwielbiamy to danie dla Nas jest nr 1 😉
Paulina Kaleta
Jest pewien prosty przepis na fajne, piknikowe danie – niekłopotliwe w transporcie i jedzeniu. Taka trochę tortilla, ale się nie rozpada w rękach. Taka trochę kanapka, ale w odmienionej formie. Potrzeba nam bułek w kształcie palucha, najlepiej pełnoziarnistych. Należy wydrążyć je w środku, zostawiając skórkę i trochę miąższu. Opiekamy w piekarniku, by były chrupiące, a w międzyczasie podsmażamy drobniutko pokrojonego kurczaka z curry/gyrosem. Drobno rwiemy sałatę lodową/kapustę pekińską i ciemne oliwki. Może być też ogórek, skrojony w drobną kostkę, ser feta. Warzywa warto wrzucić do miski i przemieszać z niedużą ilością sosu – czosnkowego, majonezowego lub musztardowego – co kto lubi – będą nim równomiernie pokryte. Ważne, by sos nie był zbyt rzadki, bo zmiękczy pieczywo. Faszerujemy bułki na zmianę sałatką i kurczakiem, uzyskując nadziewane paluchy (przydaje się tu długa, cienka łyżka do latte). Pycha! Oczywiście wariacji tyle ile smaków, można zrobić taką kanapkę z jajkiem, tuńczykiem i sałatą; z fasolą czerwoną, kurczakiem, kukurydzą i sałatą; z karczochami, mozzarellą i szynką parmeńską. Ważne, by warzywa nie zawierały za wiele wody jak np.pomidor. Pozostały miąższ z bułki można ukręcić w małe gałeczki i usmażyć na grzanki do zupy/sałatki. Udanego piknikowania!
Aneta Majchrzak
Na piknik najchętniej zabieram marynowane małe mozzarelle, które są hitem każdego spotkania, smakują wybornie i pięknie wyglądają. Najczęściej robię je około 3 dni przed piknikiem, żeby przesiąkły aromatem przypraw i dodatków. Bardzo pasują do świeżego białego pieczywa, bagietki lub ciabatty, którą uwielbiam. Dodaję je również do sałatki z pomidorami i rukolą. Oto przepis: 500 g małych mozzarelli 4 ząbki czosnku 2 cebule – najchętniej 1 czerwona i 1 biała 4 gałązki świeżego rozmarynu 3 gałązki świeżego majeranku 5 gałązek świeżego oregano 6 gałązek świeżego tymianku około 500 ml dobrej oliwy extra virgin sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku Czosnek i cebule obieram. Czosnek kroję na plasterki, cebule w ósemki. Układam w szklanym naczyniu lub słoiku warstwy czosnku z cebulą i mozzarelli. Przesypuję każdą warstwę świeżymi (lub suszonymi jak ktoś nie ma świeżych) ziołami, solą i pieprzem. Na koniec zalewam wszystko oliwą, mozzarelle muszą być przykryte oliwą. Naczynie lub słoik szczelnie zamykam i wstawiam do lodówki do przemacerowania. Bardzo polecam i zachęcam do wypróbowania
Jan Jasuwienas
CIASTO POLNY KONIK Opakowanie czekoladowych markiz z waniliowym nadzieniem 100 g masła 50 g ulubionej czekolady, polecam gorzką opakowanie pianek 125 ml mleka 250 ml śmietanki 30% 100 ml likieru o smaku białej czekolady Markizy, masło i czekoladę wrzucamy do blendera i ucieramy na jednolitą masę, którą następnie przekładamy do formy na ciasto i wkładamy do lodówki aby zastygła. Mleko i pianki dokładnie mieszamy, a śmietankę ubijamy, ale na niezbyt sztywno, i mieszamy z mlekiem i piankami, do tej mieszanki dolewamy likier i całość mieszamy a następnie nakładamy na wcześniejsza warstwę z markiz i całość odkładamy do lodówki aby stężała. Gotowe do kosza piknikowego:)
Wszystkim serdecznie gratulujemy!