Mówi się nawet, że to rewolucja w sterowaniu piekarnikiem. Chodzi o piekarnik Crystal Steel myMenu CS my912 M XS DCT 60+ firmy Franke. Sterujemy nim przy wykorzystaniu smartfona czy tabletu. Możemy piec w jednym czasie i ciasto, i mięso – zapachy na pewno nie przenikną.
Piekarnik Franke myMenu wykorzystuje najnowsze technologie. Sterujemy nim przy wykorzystaniu smartfona czy tabletu.
• Zaawansowana elektronika, wykorzystująca smartfon lub tablet podłączone do piekarnika za pośrednictwem sieci bezprzewodowej.
• Kompletne menu czy pojedynczy przepis? Korzystając z aplikacji i piekarnika myMenu użytkownik może wybrać od jednego dania do kompletnego, czterodaniowego zestawu. Możliwe jest także korzystanie ze specjalnego programu Franke Kompletne Menu do równoczesnego gotowania czterech potraw, bez ryzyka przenikania się aromatów i smaków.
Spis treści porady
Sterowanie smartfonem – wybór przepisów
• Potrawy spełniające określone wymagania można wybierać z niemalże niekończącej się, stale aktualizowanej listy przepisów. Dania można wybierać według określonych kryteriów, np. ulubione składniki lub akurat dostępne w lodówce, czy też według rodzaju posiłku (pierwsze danie, drugie danie, przystawka, deser itd.)
• Po wybraniu jednego przepisu lub zestawu dań, na smartfonie wyświetli się wartość kaloryczna posiłku, trudność przygotowania oraz liczba porcji. Potem aplikacja pokaże użytkownikowi listę wszystkich potrzebnych składników wraz z dokładnymi ilościami. myMenu poprowadzi użytkownika krok po kroku przez proces przygotowania potrawy, obrazując poszczególne etapy ilustracjami – tak jak podczas prawdziwego kursu gotowania.
• Jeżeli użytkownik chce skorzystać z funkcji Kompletne Menu, aplikacja myMenu zaproponuje zestawy, automatycznie zmodyfikuje kolejne dania, aby współgrały z tymi już wybranymi.
• Wszystkie przepisy można dostosować do liczby osób – od 1 do 10 osób (rozmiar S, M lub L), a aplikacja myMenu automatycznie zmieni ilość potrzebnych składników.
• Unikalna funkcja listy zakupów przypomni o konieczności kupienia wszystkich składników.
• Poza tym, zarówno piekarnik, jak i aplikacja, pokaże, na którym poziomie w piekarniku należy umieścić poszczególne potrawy; ilustracje prezentują dokładną pozycję blachy w komorze piekarnika, aby zagwarantować idealne upieczenie dania – niezależnie od tego czy był to indywidualny przepis czy przepisy w ramach kompletnego zestawu (aplikacja podaje numer poziomu, na którym należy umieścić poszczególne potrawy).
Automatycznie pieczenie w piekarniku Franke myMenu
• Z chwilą otrzymania ze smartfonu sygnału do startu piekarnik automatycznie rozpocznie cykl pieczenia, według wybranych przepisów oraz liczby potraw – jak sam szef kuchni! Po zakończeniu, użytkownik otrzyma komunikat, że danie (lub każda poszczególna potrawa z zestawu) jest gotowe.
Aplikację można również wykorzystywać do przygotowywania potraw manualnie, pozwala użytkownikowi samodzielnie wybrać rodzaj programu oraz temperaturę i czas pieczenia.
Cena: 5 999 zł
Więcej o produktach Franke znajduje się na: www.franke.pl
Przepisy na pyszne dania z piekarnika z aplikacji myMenu:
RIGATONI Z RADICCHIO I KREWETKAMI, czyli makaron rurki z krewetkami i czerwoną cykorią
Przepis dla 4 osób.
Składniki:
Białe wytrawne wino do smaku
Czerwona cykoria (radicchio) – 100 g
Czosnek do smaku
Krewetki 80 g
Makaron rurki (rigatoni) 400 g
Masło 40 g
Oliwa z oliwek do smaku
Ser Fontina 160 g
Sól i pieprz do smaku
Tymianek do smaku
Przygotowanie:
1. Obierz krewetki. Umyj cykorię i pokrój liście wzdłuż w paski.
2. Gotuj makaron przez kilka minut. W międzyczasie na patelni roztop połowę masła; dodaj krewetki, tymianek, oliwę, wino i czosnek, smaż przez kilka minut.
3. Dodaj cykorię i wszystko smaż na dużym ogniu przez kilka minut, stale mieszając. Dopraw solą i pieprzem.
4. Odcedź makaron i dodaj do niego trochę masła. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, najpierw umieść w nim warstwę makaronu, następnie porcję sosu z cykorią i krewetkami i plasterki sera Fontina.
5. Powtórz warstwy, na wierzch połóż kilka plastrów masła; całość umieść w piekarniku.
Ciasto Pandolce z miodem
Porcja na 4 osoby:
Składniki:
Białko z 2 jaj
Cukier 150 g
Cynamon do smaku
Miód 100 g
Mleko 100 ml
Mąka 420 g
Proszek do pieczenia 10 g
Wanilia do smaku
Przygotowanie:
1. W misce wymieszaj cukier z wanilią i szczyptą cynamonu. Całość rozpuść w lekko podgrzanym mleku.
2. Gdy mieszanka będzie gładka, dodaj miód i mąkę, przesianą wraz z proszkiem do pieczenia.
3. W międzyczasie, ubij białka na sztywno.
4. Ubite białka wymieszaj z ciastem.
5. Masę wyłóż na natłuszczoną, prostokątną formę. Włóż do piekarnika na 42 min (wstawiamy do zimnego piekarnika z funkcją DCT). Wybieramy funkcję pieczenia z termoobiegiem