Jaki zlewozmywak będzie dla ciebie najlepszy?

Stalowy, granitowy, ceramiczny? Dwu- czy jednokomorowy? A może półtorakomorowy? Wybór zależy od tego jak dużo i jak często gotujemy.



Zlewozmywaki z kompozytu granitowego niezwykle higieniczne, a drobne zabrudzenia nie są na nich widoczne. To także jedno z najbardziej wytrzymałych tworzyw. Mieszanka gresogranitu i żywicy akrylowej to wyjątkowo trwały materiał, odporny na uderzenia, zadrapania, wysoką temperaturę i zabrudzenia. Powierzchnia ta jest wyjątkowo łatwa w czyszczeniu i niestraszne jej plamy z czerwonego wina, kawy czy herbaty. Zlewozmywaki granitowe dostępne są w szerokiej gamie barw, od białego, aż po ciemny grafit oraz w różnorodnych kształtach.

Zlewy stalowe – bogactwo dostępnych kształtów i stosunkowo niska cena sprawiają, że jest najczęściej wybieranym materiałem. Powierzchnia zlewozmywaków wykonanych ze stali szlachetnej jest odporna na wysoką temperaturę (do 550 °C), uderzenia i ścieranie, jednak dość łatwo może ulec zarysowaniu. Materiał ten wymaga starannej pielęgnacji. Aby plamy i smugi nie były widoczne powinno się je przetrzeć wilgotną ścierką po każdym użyciu, a następnie wytrzeć do sucha. Przy większych zabrudzeniach dobrze jest używać specjalnych płynów do pielęgnacji stali lub roztworu wody z octem.
Zlewozmywaki ceramiczne wypala się w piecu w temperaturze ponad 1200°C, więc są wyjątkowo odporne zarówno na wysoką temperaturę, jak i uderzenia czy zadrapani.  Specjalna nanopowłoka (np. w zlewozmywakach Deante) sprawia, że woda spływa z jego powierzchni i nie zostawia osadu, dlatego do czyszczenia wystarczy mokra gąbka nasączona płynem do mycia naczyń. Materiał ten staje się coraz częściej wykorzystywany w kuchniach, a producenci proponują go w różnych kształtach i kolorach. Minusem ceramiki jest stosunkowo wysoka cena oraz dość mała dostępność, ponieważ niewiele firm ma ją w swojej ofercie.

Często przygotowujesz posiłki dla całej rodziny. Podczas gotowania, robisz mnóstwo rzeczy na raz: jednocześnie płuczesz warzywa, rozmrażasz mięso i myjesz garnki.
W kuchni potrzebujesz przestrzeni. Wybierz duży, dwukomorowy zlewozmywak, najlepiej z ociekaczem. Dopasuj do niego akcesoria ułatwiające pracę: deskę do krojenia i stalowe sitko. Nie zapomnij o automatycznym korku.
Dwukomorowy zlewozmywak zajmuje minimum 80 cm blatu, więc nie w każdej kuchni znajdzie się dla niego miejsce. Rozmiar szafki musi być minimum 5 cm większy, aby pomieściła dwie komory. Zostawmy także co najmniej 80 cm wolnego miejsca roboczego na blacie obok zlewu. Zlewozmywak najlepiej umieścić w centralnym miejscu, między lodówką a kuchenką. Często architektoniczne ograniczenia zmuszają nas do szukania niestandardowych rozwiązań. W niektórych kuchniach najlepszym wyjściem może być zamontowanie narożnego zlewozmywaka. Taki zabieg pozwala uzyskać dodatkową przestrzeń, nie ograniczając funkcjonalności zlewozmywaka.

zdjęcia Deante