Młodzi wizjonerzy

Lewitujące kulki Aeroball odświeżające mieszkanie, łyżka Tastee wyczuwająca smaki, czy lodówka w kształcie drzewa Treat, to tylko część niezwykłych projektów, które w znalazły się w finale międzynarodowego konkursu Electrolux Design Lab. W tym roku tematem  Electrolux Design Lab jest „Projektowanie dla zmysłów”. Studenci biorący w nim udział mieli za zadanie przygotować projekty urządzeń codziennego użytku, które oddziaływałyby na różne zmysły. Do finału, który odbędzie się 25 października 2012 roku w  muzeum wzornictwa Triennale Design Museum w Mediolanie, wybrano 10 prac. Po raz pierwszy w finale znalazł się Polak, Jan Ankiersztajn z Poznania, autor projektu Aeroball. Trzymamy za niego kciuki!

Lewitujące kulki
Jakość powietrza w miastach gwałtownie się pogarsza, żyjemy w coraz bardziej zanieczyszczonym otoczeniu. Małe kulki, Aeroball, unosząc się w powietrzu jednocześnie je oczyszczają. Jeśli samo filtrowanie nie wystarczy, można użyć kulek zapachowych. Inspiracją do projektu było obserwowanie świetlików. Błyszcząca powłoka Aeroball pochłania światło w ciągu dnia i emituje promienie w nocy. Aeroball działa cały czas delikatnie oczyszczając i odświeżając powietrze.
kraj: Polska; projektant: Jan Ankiersztajn; uczelnia: Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu

Mieszadełko
Przy gotowaniu jest zawsze sporo pracy – krojenie, mycie, obieranie, no i jeszcze mieszanie w gorących garnkach. Easystir wyręczy nas w mieszaniu. Jest łatwy w obsłudze – nie trzeba go ładować, podłączać do prądu ani wymieniać baterii. Easystir działa dzięki magnesom reagującym na płytę indukcyjną. Urządzenie samo dopasowuje się do rodzaju garnka, użytkownikowi pozostaje tylko ustawienie prędkości mieszania.
kraj: Norwegia; projektant: Lisa Frodadottir Lstad; uczelnia: Norweski Uniwersytet Nauki i Technologii

Muzyczny talerz
SmartPlate to pierwszy na świecie inteligentny talerz, który rozróżnia składniki jedzenia i zamienia je na dźwięki. W ten sposób pozwala wykorzystać wszystkie zmysły podczas jedzenia. SmartPlate łączy się bezprzewodowo z urządzeniem mobilnym. Sprawdza składniki dania, identyfikuje je oraz starannie dobiera dźwięki i rytm do poszczególnych składników. Użytkownik może aktywnie słuchać, komponować i włączać się w tworzenie dźwięków, doświadczając jedzenia w najbardziej osobisty sposób: poprzez muzykę.
kraj: Wielka Brytania/ Rumunia; projektant: Julian Caraulani; uczelnia: Coventry University

Kreator smaku
Kto z nas by nie chciał kreować smaków jak profesjonalny szef kuchni? Tastee to wskaźnik smaku, który używany podczas gotowania, pomoże wydobyć z potrawy wszystko co najlepsze. Tastee ma kształt i rozmiar standardowej łyżki z jedną małą różnicą – Tastee za nas sprawdza smak gotowanej potrawy. Wykorzystuje receptory podobne do ludzkich kubków smakowych i wskazuje, co jeszcze należy dodać, czym doprawić, czasami nawet zaproponuje coś czego byśmy się nie spodziewali. Tastee pomaga przygotowywać doskonale zbalansowane, pełne smaku dania.
kraj: Dania; projektant: Christopher Holm-Hansen; uczelnia: Technical University of Denmark

Drzewko dobrego i złego
Nazwa Treat pochodzi od dwóch angielskich słów Tree (drzewo) i Eat (jedzenie).
Treat jest połączeniem tradycyjnych metod przechowywania żywności, takich jak np. pakowanie próżniowe z nowoczesną, mobilną technologią. Treat ostrzega użytkownika przed upływem terminu ważności produktów. Urządzenie najpierw zmienia kolor, gdy żywność zaczyna się starzeć. Kiedy data ważności mija produkt spada – jak liście z drzewa. Inną zaletą Treat jest możliwość skorzystania z aplikacji na telefon, dzięki której urządzenie podgrzeje obiad zanim domownicy wrócą do domu.
kraj: Australia; projektant: Amy Mon-Chu Liu; uczelnia: Queensland University of Technology
więcej projektów

W tym roku zostanie też przyznana nagroda publiczności. Na swój ulubiony projekt można głosować tutaj. My oddajemy głos na projekt Janka – Aeroball.