W kuchni na dzieci czyha wiele niebezpieczeństw: gorące garnki, rozgrzany piekarnik, ostre noże itp. Wystarczy jednak trochę wyobraźni, odpowiednio zabezpieczone urządzenia AGD, a przede wszystkim uwaga dorosłych, aby dzieci były bezpieczniejsze.
Uwaga, gorące!
Kuchenka i piekarnik to urządzenia, na które szczególnie należy uważać. Najlepiej by były poza zasięgiem dzieci. Dlatego niezłym rozwiązaniem jest piekarnik do zabudowy w słupku umieszczony na wysokości wzroku (co ułatwia także pieczenie). Wiele piekarników i kuchenek sprzedawanych obecnie na rynku ma zabezpieczenia zapobiegające przypadkowemu włączeniu przez dzieci. Warto to sprawdzić przed zakupem. Dodatkowe bezpieczeństwo zapewniają podwójne lub potrójne szyby w drzwiach piekarnika, które niezależnie od temperatury w środku pozostają całkiem chłodne.
Najbezpieczniejszym rodzajem płyty grzewczej jest zdecydowanie płyta indukcyjna. Płyta ta nigdy nie jest gorąca (nagrzewa się tylko od stojącego na niej, gorącego garnka), dlatego dotknięcie jej nie grozi poparzeniem, a rzucone na nią niechcący zabawki się nie zapalą. Tym niemniej garnki z gotującymi się potrawami, które na niej stoją, mogą być niebezpieczne. Dlatego nie wolno zostawiać dziecka samego w kuchni, gdy coś się gotuje na płycie.
Jak gotować na płycie indukcyjnej
Płyta indukcyjna – dlaczego bezpieczna?
Ostre lub ciężkie
W blokady zabezpieczające przed dziećmi mogą być również wyposażone zmywarki. Podczas wkładania sztućców pamiętaj o tym, aby wszystkie ostro zakończone przedmioty, takie jak noże, przed umieszczeniem w koszyku obracać ostrzem w dół. Noże i inne ostre przedmioty, ciężkie patelnie najlepiej przechowuj w szufladach niedostępnych dla dziecka – umieszczonych wysoko lub zabezpieczonych zamknięciem. Zwróć też uwagę na kanty blatów czy stołu. Wiele ciekawych rozwiązań, które pomogą zabezpieczyć mieszkanie znajdziesz w sklepie www.bezpiecznydzieciak.pl. Można tam kupić nakładki ochronne na narożniki, różnego rodzaju zamknięcia szuflad i szafek, czy nawet osłony na płytę kuchenną.
Zachowaj ostrożność także w trakcie napełniania chłodziarki, zwracając szczególną uwagę na ciężkie przedmioty, takie jak butelki, które mogą się wytoczyć i upaść, jeśli nie zostaną odpowiednio przymocowane.
Edukacja, edukacja i jeszcze raz edukacja
Najlepszym sposobem na zapewnienie dzieciom bezpieczeństwa w kuchni jest oczywiście informowanie ich o zagrożeniach. Postaraj się zaangażować dzieci w pomoc w przygotowywaniu prostych posiłków lub pieczeniu nieskomplikowanych ciast. W trakcie wspólnej pracy ucz je, które rzeczy są niebezpieczne, a na które muszą szczególnie uważać.