Jak wybrać odpowiedni piekarnik? Na co zwracać uwagę? Pierwszy krok do podjęcia właściwej decyzji to odpowiedź na pytanie – do jakich potraw piekarnik będzie nam najczęściej potrzebny i jakich funkcji od niego oczekujemy. Niekoniecznie najdroższy i najbardziej zaawansowany technologicznie model jest najlepszym wyborem, jeżeli nie będziemy wykorzystywać jego możliwości.
Spis treści porady
Jakie funkcje posiadają nowoczesne piekarniki?
Nowoczesne piekarniki mają wiele funkcji i udogodnień. Wśród nich jest tzw. must have, czyli to, co pomoże nam wygodnie obsługiwać piekarnik i ułatwi przygotowanie pysznych potraw.
*Termoobieg – równomiernie rozprowadza ciepło w piekarniku, pozwala piec jednocześnie na kilku poziomach i uzyskać jednakowe efekty nawet podczas przyrządzania większej ilości potraw. Daje oszczędność czasu i energii elektrycznej.
*Szybkie nagrzewanie – dzięki tej funkcji można zaoszczędzić czas i prąd. Funkcja uruchamia najwyższą moc piekarnika, dzięki czemu ustawiona temperatura jest osiągana w czasie krótszym o 60%.
*Prowadnice teleskopowe – zwiększają komfort i bezpieczeństwa obsługi piekarnika. Nawet blachę z bardzo ciężkim naczyniem można lekko i stabilnie wysunąć do końca bez ryzyka zsunięcia się naczynia. Na przykład wszystkie modele piekarników marki Teka mają prowadnice teleskopowe na jednym lub dwóch poziomach (dodatkowo modele HL 890, HL 870 i HKL 870 mają prowadnice z pełnym wysuwem, a to oznacza jeszcze łatwiejszy i bezpieczniejszy dostęp do pieczonych potraw).
*Chłodzenie obudowy i zimne drzwi – dzięki tym technologiom nie grozi nam (a szczególnie młodszym domownikom) poparzenie, gdy dotkniemy drzwiczek pracującego piekarnika. Np. piekarniki Teka z linii Ethos mają tzw. Cool Touch System, dzięki któremu maksymalna temperatura drzwi nie przekracza 60°C (dużo poniżej normy UNE-EN 60335).
*Kilka/kilkanaście funkcji pieczenia – każdy elektryczny piekarnik ma kilka podstawowych funkcji, jak: tradycyjne pieczenie (górna lub dolna grzałka), grill, grill + nawiew, rożen, pizza, termoobieg. Mogą być też dodatkowe, m.in.: rozmrażanie, wyrastanie ciasta drożdżowego, pieczenie z parą. Dla osób, które pieką często, ważnym parametrem jest oszczędność energii elektrycznej. Na przykład piekarniki Ebon marki Teka mają funkcję Eco, umożliwiającą przygotowanie potraw przy minimalnym zużyciu energii – piekarnik wyłącza się kilka minut przed pełnym przygotowaniem potrawy, wykorzystując ciepło nagromadzone w piekarniku (można tak piec ryby i mięsa).
*Termosonda – to przydatna funkcja dla osób, które często przygotowują mięso i ryby. Wbita w potrawę sonda sprawdza wewnętrzną temperaturę pieczonego mięsa lub ryby i gdy potrawa osiąga pożądany poziom (mięso mocno wypieczone, delikatne, krwiste), piekarnik wyłącza się automatycznie. Termosondę posiada np. model HL 890 Teka.
*Specjalne emalie ułatwiające czyszczenie wnętrza piekarnika – ścianki piekarników oraz blachy do pieczenia są pokryte specjalną emalią łatwą do czyszczenia. Np. w piekarnikach Teka to Crystal Clean – bardzo gładka i jednolita powłoka, do której nie przywiera tłuszcz, a pozostałości z pieczenia łatwo usunąć.
* Czyszczenie piekarnika – zaawansowane, jednocześnie tanie rozwiązanie ułatwiające czyszczenie piekarnika proponuje Teka. Emalią Hydroclean jest pokryte wnętrze piekarnika oraz blachy do pieczenia. Na dno chłodnego piekarnika wlewa się szklankę wody i włącza funkcję Hydroclean, która odparowuje wodę i kondensuje parę na ściankach komory. Po 24 minutach piekarnik sam się wyłącza. Co istotne temperatura jest wtedy na tyle niska, że można od razu usunąć zanieczyszczenia bez ryzyka poparzenia. Przy tym nie trzeba używać chemicznych środków czyszczących.
Przykładowe modele piekarników TEKA Ebon z funkcją Eco:
*TEKA EBON HS 735 to połączenie stali szlachetnej w kolorze inox z hebanową czernią barwionego szkła. Piekarnik wyposażono w 10 funkcji grzania, sensorowy panel sterujący oraz elektroniczny programator. Funkcja ECO pozwala zoptymalizować zużycie energii poprzez wykorzystanie ciepła resztkowego. Prowadnice teleskopowe. Emalia Crystal Clean ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości, a stal na panelu i uchwycie zabezpieczono przed pozostawianiem odcisków palców. Pojemność (brutto/netto): 65 l / 57 l ; klasa energetyczna A+
* TEKA EBON HS 725 spodoba się osobom ceniącym prostotę. Po przeanalizowaniu potrzeb konsumentów, wybrano tu 7 najczęściej używanych funkcji, co pozwoliło obniżyć cenę piekarnika. Ma funkcję ECO, panel sterowania z białym wyświetlaczem LED oraz minimalistyczny uchwyt ze stali szlachetnej. Prowadnice teleskopowe pomocne podczas wkładania i wyjmowania potraw. Emalia Crystal Clean ułatwia utrzymanie czystości, a stal na panelu i uchwycie zabezpieczono przed pozostawianiem odcisków palców. Pojemność (brutto/netto): 65 l / 57 l
*TEKA EBON HS 710 Black lub White biały lub czarny piekarnik może dyskretnie „znikać” w zabudowie lub wręcz przeciwnie – stanowić widoczny element dekoracyjny na tle frontów szafek. Obie wersje kolorystyczne mają panel sterowania z białym wyświetlaczem LED, chowane pokrętła oraz prosty uchwyt ze stali szlachetnej. 7 programów pieczenia pozwala przygotowywać rozmaite potrawy. Teleskopowe prowadnice zwiększają komfort pracy, a emalia Crystal Clean ułatwia utrzymanie czystości. Pojemność (brutto/netto): 65 l / 57 l
Przykładowe modele piekarników TEKA Ethos z funkcją Hydroclean:
Piekarniki HL 890, HL 870, HL 850, oraz HL 840 White w zależności od modelu mają nawet kilkanaście funkcji grzania, programy automatyczne, szybkie nagrzewanie, sensorowy panel sterujący, termosondę (HL 890), „zimne drzwi” i chłodzenie obudowy, prowadnice teleskopowe (2 poziomy z pełnym wysuwem). Wszystkie wyposażone są w funkcję czyszczenia Teka Hydroclean, która wykorzystuje działanie temperatury, wody i specjalnej emalii.
Więcej na www.teka.com