Piekarnik z systemem autocook; domowy chleb

Na śniadanie najlepiej jeść węglowodany złożone, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi i dostarczają energii przez wiele godzin. Wtedy nie odczuwamy głodu, a organizm pracuje wydajnie. Idealnym wyborem będzie pieczywo razowe, musli lub domowej roboty granolę, czyli produkty bogate w błonnik pokarmowy. Po przebudzeniu nie ma nic przyjemniejszego niż zapach kawy i domowego chleba. To z pewnością skutecznie pobudzi ciało i umysł, a także poprawi nastrój.


A może by tak upiec chleb samodzielnie? Do upieczenia smacznego, zdrowego, domowego chleba potrzebna jest tylko mąka, woda, sól, zakwas i oczywiście odpowiedni sprzęt kuchenny. Na przykład niektóre modele piekarników Franke mają system Autocook.

Domowy chleb z piekarnika

System Autocook pozwala na przygotowanie 50 zdefiniowanych typów potraw z wykorzystaniem różnych kombinacji trybów, czasów i temperatury pieczenia. Po wybraniu przez nas przepisu, piekarnik piecze automatycznie, dobierając optymalne połączenie sposobu grzania, temperatury i czasu pieczenia.
Wybieramy odpowiednią kategorię Chleb, potem rodzaj pieczywa (tradycyjny chleb, bagietka, foccacia…) i zatwierdzamy zdefiniowaną wagę potrawy. Przy ustawieniu wagi bochenka 1 kg czas pieczenia wynosi 25 minut. Teraz tylko wystarczy nacisnąć start.
Gdy nasz chleb jest już gotowy, możemy na jego bazie przygotować najróżniejsze wariacje śniadaniowe. Na przykład pyszne tosty Woodcook z listy przepisów Franke. Udanej zabawy!
Tosty Woodcock
Chleb krojony – 8 kromek
Kapary – 50 g
Pasta z anchois – do smaku
Pieprz cayenne – do smaku
Sos beszamelowy – 250 g
Tarty parmezan – 20 g
Przygotowanie:
1. Pokrój kromki chleba na pół, by uzyskać dwa trójkąty.
2. Umyj kapary, odsącz i pokrój. Wymieszaj sos beszamelowy, pastę z anchois i pieprz cayenne w misce.
3. Powstałą pastę rozsmaruj na trójkątach chleba i każdą kromkę posyp tartym serem. Całość umieść na blasze i wstaw do nagrzanego piekarnika

Cena piekarnika Crystal Black CR 981 M BM M DCT: 4 799 zł

www.franke.pl