Jaki piekarnik wybrać?

Niezależnie od funkcji, na które się zdecydujemy, warto aby urządzenie miało uniwersalne rozwiązania, przydatne zarówno dla wytrawnych kucharzy, jak i tych, którzy stawiają pierwsze kroki w kuchni. Poniżej kilka praktycznych porad.

Po pierwsze piekarnik powinien być wyposażony w system ułatwiający jego czyszczenie, które w tradycyjnych piekarnikach bywa uciążliwe. Dlatego sprawdź, czy piekarnik ma system pyrolitycznego czyszczenia lub przynajmniej, czy jest pokryty specjalną emalią katalityczną, która pomaga zachować czystość. Unikniemy w ten sposób konieczności szorowania wnętrza lub nieprzyjemnego zapachu przypalanego tłuszczu, gdy nie wyczyścimy go odpowiednio.

Po drugie rozważ zakup piekarnika ze specjalnymi prowadnicami, które w łatwy, stabilny i bezpieczny sposób pozwolą wysunąć blachy, bez ryzyka ich upuszczenia. To nie fanaberia, a ułatwiające prace rozwiązanie, które docenisz przygotowując zapiekanki czy pieczenie.

Po trzecie zwróć uwagę na kolor i stylistykę piekarnika. Powinien pasować do wystroju kuchni, a nawet być jego dopełnieniem. Pamiętaj też, że piekarnik będzie Ci służył przez lata, dlatego przyjrzyj się także jakości jego wykonania.

Po czwarte zdecyduj czy chcesz mieć piekarnik do zabudowy w tzw. ”słupku”, niezależny od płyty kuchennej czy też piekarnik ma być zintegrowany i pracować razem z płytą kuchenną. Jeśli dużo pieczesz i masz miejsce w kuchni polecamy zabudowę w „słupku”. W takim przypadku możesz umieścić piekarnik na wysokości wzroku i korzystać z niego bez schylania się (Twoje plecy z pewnością to docenią). Producenci w swojej ofercie mają też modele z drzwiami otwieranymi do boku (zdjęcie). Przy zabudowie w „słupku”, to wygodne rozwiązanie

Po piąte wybierz typ piekarnikaregularny (wysokość ok. 60 cm) lub piekarnik kompaktowy, który jest dobrym rozwiązaniem, gdy dysponujemy mniejszą powierzchnią zabudowy kuchni (wysokość ok. 40 cm). Piekarnik kompaktowy od zwykłego różni się wysokością, a co za tym idzie liczbą blach, które można jednocześnie do niego włożyć. O ile w standardowym piekarniku możemy się pokusić o pieczenie na trzech poziomach jednocześnie, o tyle w piekarniku kompaktowym jest miejsce na swobodne umieszczenie dwóch blach.

Teraz odpowiedz sobie na pytanie: jakie potrawy będziesz przyrządzać? Od tego zależy liczba programów piekarnika. Dla sporadycznego kucharza z powodzeniem wystarczy 5-6 podstawowych programów pieczenia.

Jeśli zależy Ci na zdrowej diecie, może zainteresuje Cię oferta piekarników parowych np. piekarnik parowy Electrolux EOB98000X. W takim piekarniku można piec, piec z dodatkiem pary lub nawet gotować na parze. Potrawy przygotowane przy udziale pary zachowują smak i wartości odżywcze.

Z kolei, jeśli nie masz talentu kulinarnego, a chcesz zabłysnąć przed rodziną i przyjaciółmi oryginalnymi potrawami, wypróbuj nową generację inteligentnych piekarników (np. piekarnik Inspiro EOC69400X), które mają zaprogramowane pieczenie większości potraw. Nie będziesz musiał martwić się, w jakiej temperaturze, jak długo i przy użyciu jakich grzałek przyrządzić daną potrawę. Piekarnik zrobi to za Ciebie.

konsultacja i zdjęcia: 

0 komentarzy

Brak komentarzy!

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy do tej porady!

Pozostaw odpowiedź

Only registered users can comment.