Popularność kamienia jako materiału wykończeniowego wzrasta. Dotyczy to w szczególności granitu i marmuru, które ze względu na ciekawą kolorystykę i wytrzymałość, są chętnie wykorzystywane w aranżacji wnętrz. Czy granit i marmur można wykorzystywać na blaty kuchenne?
Marmur i granit różnią się między sobą strukturą i parametrami technicznymi, a te warunkują ich zastosowanie. Który kamień będzie zatem odpowiedniejszy na blaty kuchenne i dlaczego?
Spis treści porady
Marmur na blat kuchenny?
Ekskluzywny wygląd marmuru sprawia, że mnóstwo osób marzy, by zrobić z niego blaty kuchenne. Skłania do tego jego ciekawa kolorystyka, ciepły odcień i oryginalne użylenie. Niestety niska odporność na zarysowania i wysoka higroskopijność dyskwalifikują wykorzystanie go w tym celu.
Marmur to materiał, który chłonie tłuszcze, przez co łatwo ulega niemożliwym do usunięcia zaplamieniom. Wymaga regularnej impregnacji podwyższającej jego wytrzymałość, ale i tak jest kruchy, wrażliwy na działanie kwasów i silnych detergentów. Mocne uderzenie może spowodować pęknięcie lub odpryski. Należy go delikatnie pielęgnować i czyścić jedynie przeznaczonymi do tego środkami. Jako materiał na blaty kuchenne raczej się nie sprawdzi, za to będzie wspaniale wyglądał w łazience, na ścianach, podłodze i schodach.
A może granit w kuchni?
Granit, w porównaniu do marmuru:
- jest zdecydowanie twardszy, bardziej wytrzymały i odporny na działanie czynników zewnętrznych
- dzięki niskiej porowatości nie nasiąka wodą
- zwarta struktura uniemożliwia przenikanie w głąb materiału zabrudzeń. To oznacza, że bardzo trudno go zaplamić i jest wysoce higieniczny (bakterie i grzyby nie mają warunków do rozwoju)
- usuwanie zabrudzeń z granitu jest proste i trwa chwilę. Wystarczy miękka ściereczka i ciepła woda z odrobiną płynu do mycia naczyń.
Poza tym granit w kuchni nie ulega tak łatwo uszkodzeniom mechanicznym ani zarysowaniom, a jeśli już się pojawią, to płytkich rys można się pozbyć przez polerowanie. Wykonanie z niego blaty kuchenne są niepalne, odporne na działanie wysokich temperatur, ścieranie, promieniowanie UV. Materiał dostępny jest w szerokiej gamie odcieni. Jego powierzchnię można wykonać na wysoki połysk lub nadać jej wybraną strukturę. Granit ma różne barwy i oryginalne wzornictwo. Wygląda nieco surowo, ale przy tym szlachetnie i luksusowo.
Który materiał wybrać?
Blaty kuchenne najlepiej zrobić z granitu, bo utrzymanie ich w nienagannym stanie nie jest czasochłonne. Nie trzeba też o nie jakoś specjalnie dbać, a odwdzięczają się doskonałą prezencją, i to przez długi czas.
Konsultacja i zdjęcia – www.hoder.eu