Najważniejszą cechą dobrego blatu kuchennego jest wytrzymałość na uszkodzenia, na wysoką temperaturę czy wodę. Na rynku pojawił się nowy materiał na blaty – lity laminat. Co to jest?
Marka Abet Laminati wprowadziła do swojej oferty blaty z litego laminatu. Co to oznacza? Laminat HPL jest produktem uzyskiwanym z warstw papieru Krafta poddanego działaniu scalającej żywicy w warunkach wysokiej temperatury (150°C) i podwyższonego ciśnienia. Jest wykończony jedno- lub obustronnie warstwą papieru dekoracyjnego.
- Blaty Abet Laminati mają trzykrotnie mniejszą grubości w porównaniu z tradycyjnymi blatami z płyty wiórowej. Wykonane są z płyt Print HPL Stratificato w samonośnej wersji z barwionym rdzeniem np. w kolorze białym, czarnym, beżowym czy szarym. Kolekcja magazynowa oferowana jest w grubości 10 mm i składa się z kilku wzorów jednolitych, wzorów imitujących kamień i drewno.
Blaty mają wysoką odporność na zadrapania, uderzenia, ścieranie, wysoką temperaturę czy wodę. Są łatwe do czyszczenia i mają szczególne własności antystatyczne, a wybraną paletę wzorów można zamówić w wersji antybakteryjnej Lamishield.
Blaty z litego laminatu mogą być alternatywą dla popularnych blatów drewnianych, czy też kamiennych. Ich zaletą jest przede wszystkim odporność na tłuszcz, kawę, herbatę czy sok. Lekkie i świeże zabrudzenia tego typu wystarczy przetrzeć papierową ściereczką, a te nieco starsze za pomocą ciepłej wody i detergentu. Nieco poważniejsze zabrudzenia np. ślady markerów, kredek, czy lakieru do paznokci można usuwać spirytusem oraz rozpuszczalnikami organicznymi takimi jak aceton, zmywacz do paznokci oraz spirytusem.
www.abetlaminati.pl