Jaką baterię wybrać do kuchni

Nowoczesna kuchnia musi mieć funkcjonalną baterię, wygodną, oszczędzającą wodę. Stal szlachetna to jeden z najbardziej praktycznych, a zarazem eleganckich surowców używanych do produkcji baterii kuchennych.

Jej zalety to przede wszystkim wysoka jakość, trwałość, odporność na zanieczyszczenia, środki chemiczne, wysoką temperaturę, korozję i zarysowania. Jaką baterię wybrać?

Seria baterii kuchennych ze stali szlachetnej AISI 304 to propozycja firmy FERRO, dla osób które cenią przede wszystkim wysoką jakość i doskonałą trwałość urządzeń. Baterię cechuje również bardzo cicha praca, w niektórych modelach zastosowano także oszczędnościowy wypływ wody.

Baterie kuchenne – oszczędzanie wody

Oszczędzanie wody to w dzisiejszych czasach nie tylko dobry zwyczaj czy moda, ale również zadanie, które stoi przed każdym z nas. Na szczęście w naszym społeczeństwie z roku na roku wzrasta tzw. świadomość ekologiczna. Zainteresowani oszczędzaniem wody w gospodarstwach domowych mogą wybrać baterie kuchenne należące do linii VerdeLine. W kolekcji VerdeLine na szczególną uwagę zasługują baterie zlewozmywakowe stojące oznaczone certyfikatem EU Ecolabel: Cassino VerdeLine – charakteryzująca się interesującym designem, ze skośnie nachyloną ku zlewozmywakowi wylewką, Veneto VerdeLine o ciekawej linii wzorniczej opartej na harmonijnie skomponowanych płaszczyznach kwadratu i prostokąta  i Genova VerdeLine o giętej linii i ergonomicznym kształcie. Baterie są wysokiej jakości, a do ich produkcji wykorzystuje się komponenty służące ponad 50% redukcji zużycia wody, takie jak: regulator ceramiczny z ogranicznikiem przepływu i systemem kontroli ciepłej wody oraz perlator najnowszej generacji z funkcją łatwego usuwania kamienia wapiennego easy clean. Przepływ wody wynosi, w zależności od modelu, od 4,5 do 6 litrów wody na minutę. W standardowej baterii wynosi to około 12 – 16 litrów w ciągu minuty.

Baterie kuchenne – szczególnie odporne

Bardzo praktycznym rozwiązaniem proponowanym przez Ferro są baterie Padwa PVD. Powłoka PVD jest trzecią z kolei dekoracyjną powłoką nakładaną na powierzchnię baterii. Technologia PVD sprawia, że powierzchnia staje się niezwykle twarda i odporna na zarysowania oraz otarcia. Do baterii kuchennych, które znalazły się w tej kolekcji należą: bateria zlewozmywakowa stojąca i ścienna oraz zlewozmywakowa stojąca z wysuwaną wylewką.

Baterie kuchenne składane

Do kuchni, w której zlewozmywak jest umieszczony pod oknem, co może utrudniać otwieranie okna,  dobrą propozycją będzie bateria zlewozmywakowa z kolekcji Metalia 57. Bateria ma składaną obrotową wylewkę z blokadą, co umożliwia pełne otwarcie okna. Zaopatrzona została w regulator ceramiczny i pokryta chromowaną powłoką.

Na pewno istotną rolę w doborze odpowiedniej baterii odgrywa aranżacja kuchenni. Bardzo proste, wysokie baterie najlepiej wyglądają w nowoczesnej kuchni z równie prostymi frontami. W klasycznej kuchni lepsze będą bardziej tradycyjne modele.

Zdjęcia FERRO; www.ferro.pl