W Święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć choinki, prezentów, śniegu… Ale najważniejszym elementem jest świąteczny stół. Zadbajmy o to, by w te dni wyglądał naprawdę wyjątkowo, by zagościły na nim świąteczne dekoracje.
Każde nakrycie świątecznego stołu należy rozpocząć od obrusu lub serwety. Zgodnie z tradycją w Wigilię na stole powinien znaleźć się śnieżnobiały obrus, a pod nim na środku odrobina sianka. W kolejne dni Świąt możemy wybrać bardziej intensywne kolory, jak czerwień, brąz czy zieleń ze złotymi zdobieniami. Gdy pozostaniemy przy tradycyjnej bieli warto pod każdym talerzykiem położyć haftowaną serwetkę lub kolorową podkładkę. Będą one dodatkową ozdobą.
Królewska zastawa
Najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem jest biała zastawa, ewentualnie z delikatnym motywem dekoracyjnym. Pasuje do każdej aranżacji i zawsze wygląda elegancko i stylowo. Oczywiście nie ma przeciwwskazań dla kolorowej zastawy, pamiętajmy jednak, że należy wtedy zachować umiar w dekoracjach na stole, aby całość nie wyglądała zbyt kolorowo. Pamiętajmy także o tym, żeby przed nakryciem sprawdzić stan naszej zastawy oraz dokładnie wypolerować sztućce, kieliszki i szklanki.
Szczegół doda smaku
Świąteczny stół z reguły prawie cały zastawiony jest potrawami, ale spróbujmy znaleźć na nim miejsce także na kilka dekoracji. Nie powinniśmy przesadzić, ale na pewno nie może zabraknąć, takich elementów jak: eleganckie obrączki na serwetki, wysokie świece, wianek lub stroik, a gdy wystarczy miejsca – figurka anioła lub św. Mikołaja. Ciekawą ozdobą mogą być również luźno położone bombki, a dla smakoszy owoce – np. mandarynki.
Zdjęcia www.home-you.com