Spiżarnia w małej i dużej kuchni

Czy w nowoczesnej kuchni jest miejsce na spiżarnię? Czy jest potrzebna? Owszem. Ale mamy na nią nowy pomysł – zamykamy przesuwanymi drzwiami. 

Czasem kuchnie są osobnym pomieszczeniem, czasem stanowią przestrzeń otwartą połączoną z salonem. Wygląd kuchni odzwierciedla styl naszego życia. Niewielka, prosta, nowoczesna i funkcjonalna kuchnia będzie charakterystyczna dla młodej dynamicznej osoby, która mało czasu spęcza w domu, a posiłki je przeważnie na mieście. Z kolei duża kuchnia, połączona z salonem będzie doskonałym rozwiązaniem dla rodziny, która ceni sobie czas spędzony w domowym zaciszu.
Niezależnie od wielkości pomieszczenia kuchennego należy pamiętać o odpowiednim rozplanowaniu przestrzeni. Kuchenne szafki i sprzęty AGD to nie wszystko. Przydatna może okazać się spiżarnia.

Spiżarnia w szafie…
Jeżeli kuchnia jest mała, warto zaplanować szafę wnękową, która może pełnić funkcję podręcznego magazynu żywności. Taka szafa powinna pomieścić zarówno słoiki z przetworami, torebki z cukrem i mąką, a także makarony, kaszę, ryż i inne produkty, które nie są codziennie wykorzystywane podczas gotowania. Szafa wnękowa w kuchni jest także doskonałym miejscem do przechowywania napojów, warzyw czy innych produktów nie wymagających chłodzenia.
Ważne, aby szafa w kuchni była odpowiednio dostosowana do stylu i kolorystyki pomieszczenia. Taka szafa powinna przede wszystkim spełniać oczekiwania osoby użytkującej. Zawsze musimy pamiętać, aby półki były odpowiednio wytrzymałe i aby miały odpowiednią wysokość. Wnętrze szafy kuchennej powinno być inaczej rozplanowane niż szafy np. w sypialni.
Dobrym rozwiązaniem kolorystycznym w szafach kuchennych są fronty np. z płyty laminowanej dostępnej w kilkudziesięciu kolorach lub z matowego szkła.

Zdjęcia i konsultacja www.indeco.pl

0 komentarzy

Brak komentarzy!

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy do tej porady!

Pozostaw odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked *