Para w piekarniku

Piekarniki parowe to nowoczesne urządzenia, które powstały w oparciu o doświadczenia profesjonalnych szefów kuchni. Gotowanie na parze lub pieczenie z dodatkiem pary znane jest kucharzom od dawna. To jedna z tajemnic soczystych pieczeni czy jędrnych warzyw. Efekty uzyskane w piekarnikach parowych mogą naprawdę zaskoczyć, zarówno jeśli chodzi o wygląd potraw, jak i ich smak.

Jeśli ktoś zapyta czy warto kupić piekarnik parowy, bez wahania odpowiem, że tak. Efekty, które daje gotowanie na parze lub pieczenie z dodatkiem pary są z pewnością tego warte. Zwykłe mrożone warzywa ugotowane w piekarniku parowym  zachowują swój naturalny kolor i są wyjątkowo smaczne. Ryby i mięsa pozostają soczyste, a jeśli ktoś chce mieć chrupiącą skórkę, może na koniec użyć funkcji tradycyjnego pieczenia lub grillowania.

Gotowanie z użyciem pary to najzdrowszy sposób przygotowywania posiłków. Cały proces gotowania odbywa się w temperaturze poniżej 100 stopni C, dzięi czemu potrawy zachowują swój smak i wartości odżywcze, w tym witaminy i minerały. Zalety piekarników parowych zostały docenione przez profesjonalnych kucharzy, według których pieczenie i gotowanie na parze to najlepszy sposób przygotowywania potraw. Dodatkowo, przyrządzanie posiłków na parze oznacza oszczędność dla portfela, gdyż niższa temperatura pracy piekarnika to aż 20% mniej zużytej energii w porównaniu do klasycznego pieczenia.

Kupując piekarnik warto dowiedzieć się czy jest to na pewno piekarnik parowy, czy może tylko urządzenie do gotowania na parze. Piekarniki parowe, tym różnią się od urządzeń do gotowania na parze, że oferują również funkcje tradycyjnego piekarnika. Dlatego decydując się na zakup nowego lub wymianę obecnego sprzętu na piekarnik parowy np. EOB98000X, zyskuje się dwa urządzenia w jednym. A nawet więcej, bo taki piekarnik pozwala nie tylko gotować na parze i piec w tradycyjny sposób, ale również stosować kombinację obu tych metod.

zdjęcia i konsultacja: