Kuchenka mikrofalowa – jak korzystać bezpiecznie

Dlaczego jajka w mikrofalówce mogą eksplodować? Jakich naczyń nie wolno stosować podczas gotowania mikrofalowego? Trzeba to wiedzieć zanim podgrzejemy obiad w mikrofali.

Do gotowania mikrofalowego nadają się świeże i mrożone warzywa, owoce, makarony, ryż, produkty zbożowe, fasola, ryby i mięso. Sosy, desery, zupy, puddingi i przetwory również mogą być przygotowywane w kuchence mikrofalowej. Warto jednak pamiętać, by unikać podgrzewania w kuchence mikrofalowej dużych porcji, takich jak udziec – zazwyczaj ich powierzchnia ulega wysuszeniu zanim podgrzeje się ich środek. Jajka w skorupkach i całe jajka ugotowane na twardo nie powinny być umieszczane w kuchenkach mikrofalowych, gdyż mogą one eksplodować nawet po zakończeniu podgrzewania mikrofalami.

Wybór mocy kuchenki mikrofalowej

Niektóre potrawy można podgrzewać z wykorzystaniem maksymalnego natężenia mikrofal, podczas gdy inne wymagają mniejszego poziomu mocy. „Na ogół korzystniejsze jest używanie niższego poziomu mocy, szczególnie wtedy, gdy potrawa jest delikatna, w dużej ilości lub podatna na działanie temperatury (np. paszteciki). Podczas podgrzewania potrawy po raz pierwszy korzystne jest niedoszacowanie czasu gotowania i następnie jego przedłużenie. Warto także sporządzić notatkę dotyczącą czasu podgrzewania – w celu wykorzystania w przyszłości” – radzi Bernard Sypniewski, przedstawiciel marki Candy.

Jak dobrze podgrzewać w kuchence mikrofalowej

Przykrywanie potraw podczas gotowania jest bardzo istotne, ponieważ unosząca się para wodna wpływa na proces gotowania. Do tego celu można użyć talerza ceramicznego, plastikowej przykrywki lub specjalnej folii przeznaczonej do stosowania w kuchenkach mikrofalowych. Pamiętajmy jednak, by nie podgrzewać produktów żywnościowych w szczelnie zamkniętych pojemnikach, gdyż mogą one eksplodować. Najlepszym rozwiązaniem są pudełka z pokrywkami przeznaczone do mikrofalówek.
Podczas podgrzewania zaleca się mieszać lub odwracać potrawę. Zawsze należy upewnić się, że została ona podgrzana w całej objętości, a następnie odstawić na krótki czas – aby umożliwić wyrównanie się temperatury. Jeżeli jest to możliwe, należy ponownie wymieszać przed podaniem.

Podgrzewanie płynów

Po podgrzaniu napoju w mikrofali może nastąpić efekt opóźnionego wrzenia. Dlatego zawsze należy odczekać około 20 sekund od momentu wyłączenia kuchenki, by wyrównała się temperatura. Aby zapobiec gwałtownemu wrzeniu płynów i możliwemu poparzeniu, zaleca się włożenie do płynu  szklanej pałeczki oraz mieszanie przed, podczas i po podgrzaniu.

Szczególne środki ostrożności powinno się zachować zwłaszcza w przypadku podgrzewania w mikrofali mleka dla niemowląt. W tym przypadku należy wlać mleko do wyjałowionej butelki szklanej. Podgrzewać bez przykrycia. Dokładnie wstrząsnąć przed odstawieniem, a potem ponownie przed podaniem dziecku. Zawsze należy sprawdzić temperaturę mleka lub odżywki dla niemowląt przed podaniem dziecku. Zalecana temperatura podawania: około 37 C. Nigdy nie należy wkładać do mikrofali butelki z założonym smoczkiem, ponieważ może ona eksplodować w razie przegrzania.

Jakich naczyń można używać w mikrofali

Energia mikrofalowa wnikając do potrawy jest przyciągana i absorbowana przez zawartą niej wodę, tłuszcz i cukier. Mikrofale powodują, że cząsteczki potrawy zaczynają gwałtownie się poruszać. Ruch tych cząsteczek wskutek tarcia wytwarza ciepło, które gotuje potrawę. Z tego względu, w celu uzyskania maksymalnej wydajności, naczynia muszą umożliwić przechodzenie przez nie energii mikrofalowej. Może ona swobodnie przechodzić przez ceramikę, szkło, porcelanę i tworzywa sztuczne (ale tylko tych dopuszczonych do używania w mikrofalówce), jak również przez papier i drewno. Natomiast jest odbijana przez metale, takie jak stal nierdzewna, aluminium i miedź. Dlatego nie wolno używać naczyń metalowych w kuchence mikrofalowej.
Metalowe elementy umieszczone w mikrofali powodują reakcję w postaci wyładowań łukowych. Dlatego też podczas gotowania mikrofalowego nie można używać m.in. tacek aluminiowych czy naczyń z elementami metalowymi (uchwytami, obrzeżem lub zamknięciem).

Test – czy naczynie nadaje się do mikrofalówki

W razie wątpliwości czy naczynie nadaje się do kuchenki mikrofalowej, należy przeprowadzić test – wlać do pojemnika bezpiecznego do stosowania w kuchence (np. szklana miska) jedną szklankę zimnej wody i wstawić do kuchenki razem z testowanym naczyniem (pustym). Następnie gotować z maksymalną mocą przez 1 minutę. Jeżeli po tym czasie puste naczynie jest ciepłe, nie należy go używać do gotowania mikrofalowego.

W kuchenkach mikrofalowych można stosować przeznaczone do tego celu pojemniki i dodatki. Mogą to być naczynia obiadowe oraz szklane jeśli nie są popękane lub wyszczerbione. Talerze i kubki papierowe należy używać wyłącznie do krótkiego gotowania czy podgrzewania.
Ze względu na zagrożenie pożarem podczas gotowania nie należy pozostawiać kuchenki bez nadzoru. Plastikowe torebki i woreczki do gotowania dedykowane do używania w mikrofalach trzeba przedziurawić w celu uwolnienia nadmiaru powstającej pary.

Konsultacja Bernard Sypniewski, przedstawiciel marki Candy