Często nie zdajemy sobie sprawy, jak duży wpływ na prawidłowe działanie lodówki ma jej właściwa konserwacja. Jeśli nie dbamy o urządzenie, nie tylko działa ono nieefektywnie zużywając zbyt dużą ilość energii, ale też nie zapewnia właściwego chłodzenia. Co zrobić, aby lodówka działała sprawnie?
Po pierwsze rozmrażanie
Regularne rozmrażanie zamrażarki lub odszranianie chłodziarki (jeśli urządzenia nie robią tego automatycznie) to podstawa wydajnej pracy urządzenia. Jeśli urządzenie wymaga rozmrażania wykonuj tę czynność zgodnie z zaleceniami z instrukcji obsługi. Już 0,5 cm warstwa lodu w zamrażalniku oznacza o 10% większe zużycie energii! Zaplanuj rozmrażanie rozsądnie, latem będzie kłopot, gdy w zamrażalniku jest pełno produktów. Znacznie prościej jest rozmrażać lodówkę zimą, gdy na dworze są ujemne temperatury. Produkty z zamrażalnika bez problemu przetrwają na balkonie lub za oknem. Wymieniając lodówkę na nową rozważ funkcję Frost Free czyli bezszronowy zamrażalnik. Trzeba za nią zazwyczaj zapłacić o kilkaset złotych więcej, ale zyskuje się w zamian wygodę i mniejsze zużycie energii niż w przypadku lodówki, którą przez dłuższy czas zapomnimy rozmrozić.
Szczelne uszczelki
Sprawdzaj stan czystości i szczelność uszczelek w drzwiach. Prawidłowy stan uszczelek gwarantuje odpowiednią izolację. Ciepłe powietrze nie dostanie się wtedy do środka, a lodówka nie będzie musiała niepotrzebnie marnować energii na jego schłodzenie. Jest na to prosty sposób. Włóż kartkę papieru pomiędzy uszczelkę a krawędź chłodziarki i zamknij drzwi. Jeśli kartka wypada lub daje się lekko wysunąć – uszczelka nie przylega prawidłowo. Warto też zwrócić uwagę, aby nie trzymać drzwi lodówki zbyt długo otwartych. Otwarte drzwi oznaczają wzrost temperatury i dodatkową pracę agregatów. Okazuje się, że to najczęstszy błąd przy użytkowaniu lodówki lub zamrażarki. Na szczęście nowoczesne lodówki, np. ERN 29801, wyposażone są w alarm powiadamiający o wzroście temperatury we wnętrzu urządzenia.
Otwór odpływowy
Pamiętaj też, aby regularnie czyścić otwór odpływowy w lodówce z automatycznym odszranianiem, który znajduje się we wnętrzu, zazwyczaj na tylnej ścianie, tuż nad pojemnikami na warzywa. Jeśli otwór się zapcha, wilgoć, która powstaje w chłodziarce i skrapla się na tylniej ściance, nie będzie miała dokąd wypłynąć i będzie zalewać wnętrze lodówki. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy i pewnego dnia z zaskoczeniem odkrywa, że w lodówce zbiera się woda.
Porządek dobra rzecz
Stosuj się do zaleceń producenta urządzenia, układając żywność w lodówce. Każda z półek może mieć inną temperaturę chłodzenia, dostosowaną do potrzeb danych artykułów spożywczych. Na przykład, na dolnych półkach nad pojemnikami na warzywa i owoce panuje najniższa temperatura, dlatego z powodzeniem możesz przechowywać tam świeże mięso lub ryby. Z kolei na drzwiach lodówki temperatura wynosi ok. 12° C. Dlatego to dobre miejsce do przechowywania napojów. Ważne jest też, aby przy układaniu żywności w lodówce zachować odpowiedni odstęp między produktami. Zapewni to właściwą cyrkulację powietrza wewnątrz urządzenia, przez co żywność będzie właściwie schłodzona.