Pieczenie wcale nie jest aż tak proste. Żeby wszystko się udało, należy dobrać odpowiednie parametry. Najważniejsze z nich to temperatura i czas. Do tego dochodzi grzałka górna, grzałka dolna i termoobieg. I o ile w przepisach można jeszcze odnaleźć sugerowaną temperaturę pieczenia i czas, to wybór grzałki już jest owiany tajemnicą. Często nie pozostaje nic innego jak eksperymentowanie, a z eksperymentowaniem bywa różnie. Dlatego właśnie powstały automatyczne piekarniki.
Piekarniki automatyczne, to inteligentne urządzenia, które wyposażono w system wielu czujników, „rozpoznających” wymagania danej potrawy. Piekarnik sam dobiera optymalną temperaturę, czas i sposób pieczenia. Jedyne, co musi zrobić użytkownik, to uruchomić piekarnik i w programie automatycznym wybrać rodzaj potrawy np. pizza, ciasto owocowe lub pieczeń wołowa. Nie trzeba śledzić postępu jej pieczenia. Gdy danie będzie gotowe, piekarnik poinformuje o tym za pomocą sygnału dźwiękowego i sam się wyłączy. Uruchomiona wtedy automatycznie wentylacja pozwoli utrzymać pożądaną temperaturę potrawy jeszcze przez jakiś czas. Aby danie pozostało ciepłe dłużej, wystarczy uruchomić funkcję podtrzymania ciepła. Piekarniki automatyczne, np. Inspiro EOC69400X, oferują również wiele tradycyjnych programów, które można ustawiać indywidualnie, dopasowując je do własnych potrzeb.