Wybierając dla lodówki miejsce w kuchni, weźmy pod uwagę nie tylko nasze preferencje estetyczne, ale także zadbajmy o odpowiednie warunki do pracy urządzenia. Warto wiedzieć czego nie lubi lodówka.
Na pozór wygodnie by było postawić lodówkę obok kuchenki i piekarnika. Wtedy można podgrzewać schłodzone potrawy lub dodawać składniki podczas gotowania obiadu, właściwie nie ruszając się z miejsca. Ale dla lodówki to bardzo niekorzystna lokalizacja. Urządzenie będzie musiało pracować na większych obrotach, by utrzymać niską temperaturę, a dodatkowo zużyje więcej prądu. Dlatego nie należy umieszczać lodówki w pobliżu bezpośrednich źródeł ciepła czy w miejscu nasłonecznionym.
Nie wolno także wstawiać do niej gorących potraw, gdyż powoduje to nie tylko podniesienie temperatury we wnętrzu i osadzanie się szronu, ale także może prowadzić do uszkodzenia agregatu. Z tego samego powodu warto także ograniczyć do niezbędnego minimum zaglądanie do wnętrza lodówki i nie pozostawiać otwartych drzwi. – Zwracajmy uwagę, by nie przeładowywać lodówki zbyt dużą ilością pożywienia. Może to prowadzić do zaburzenia cyrkulacji powietrza, a tym samym niewłaściwego chłodzenia – radzi Paweł Pierściński, przedstawiciel Candy Hoover Polska.