Wszystko o lodówkach i zamrażarkach

Zakup lodówki nie jest najtańszym wydatkiem, dlatego warto zapoznać się z kilkoma zasadami przed kupnem. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że sprzęt posłuży nam przez lata. Parametry, które warto wziąć pod uwagę to: typ drzwi, głośność czy ilość pobieranej energii. Wszystko na ten temat poniżej.

Jak wybrać dobrą lodówkę?

Pierwszym kryterium w wyborze lodówki jest liczba drzwi. Na rynku znajdziemy modele: jednodrzwiowe, dwudrzwiowe, multidoor czy typu french door. Standardowe lodówki są jednodrzwiowe i dysponują trzema szufladami i zamrażarką u góry. W szerokości wynoszą 60 cm, a w wysokości od 100 do 200 cm. Dwudrzwiowe charakteryzują się zamrażarką – chłodziarką na dole, na górze lub po bokach, w tym przypadku chłodziarka jest po prawej stronie i zamrażarka po lewej. Lodówki multi door posiadają trzy lub cztery drzwi.

Taka lodówka dysponuje parą drzwi otwieranych przeciwstawnie, dzięki czemu zyskujemy szeroką przestrzeń. Ostatnim typem są lodówki typu French door, które dysponują zamrażarką szufladową. Zaletą chłodziarki jest para drzwi otwierających się w przeciwnych kierunkach, co daje szeroką przestrzeń wewnątrz, idealną dla dużych blach ciast lub wielkich pieczeni.

Kolejnym aspektem jest głośność lodówek. Podaję się ją najczęściej jako wartość pracy kompresora, i nie bierze się pod uwagę systemu odmrażania. Modele, które go nie posiadają są najcichsze (ok. 35 dB). Urządzenia z systemem No Frost posiadają głośność od 37 dB do nawet 46dB.

Innym kryterium jest ilość pobieranej energii liczona jest w kategoriach i oznacza się je od A do G. Litera A  mówi o najmniejszym stopniu zużycia energii i litera G o największym. Obecnie na rynku można znaleźć kategorie A+ lub A+++, które są droższe. Każdy plus oznacza 20% mniej zużycia energii. My decydujemy, który model nam najbardziej odpowiada.

Jakie istnieją typy zamrażarek?

Najtańszy typ zamrażarki to skrzyniowa. To idealny rodzaj dla osób, które potrzebują przechować duże kawałki mięsa czy większe zapasy. Występuje w wielu rozmiarach od małych 50 cm po 2-metrowe urządzenia. Zmywarki skrzyniowe nie należą do wygodnych w użytkowaniu, ponieważ nie posiadają systemów odmrażania. Wadą jest także przechodzenie zapachów, ponieważ wszystko trzyma się w jednej komorze. Można znaleźć modele o pojemności od 100 do 500 litrów. Innym typem są zamrażarki szufladowe, które składają się z 2-3 szuflad i są urządzeniami podblatowymi. Są wygodne i wyposażone w automatyczne odmrażanie. Można podzielić produkty, tak by nie przechodziły zapachy.

0 komentarzy

    Brak komentarzy!

    Nie ma jeszcze żadnych komentarzy do tej porady!

    Pozostaw odpowiedź

    Only registered users can comment.