Woda kranowa do picia – fakty i mity

Z badań przeprowadzonych przez TNS OBOP w 2009 r. wynika, że ponad 60 proc. Polaków nie ma zaufania do wody kranowej i boi się ją pić bez przegotowania. Jednocześnie zaledwie 19 proc. naszego społeczeństwa stosuje filtry, które optymalizują jakość wody. (Badanianie U&A study przeprowadzone przez firmę BRITA w 2009 r.)
Na pytanie: „Czego Pani/Pan obawia się w wodzie kranowej?” trudno nam od razu odpowiedzieć. Dopiero po jakimś czasie dochodzimy od wniosku, że nieufność wobec wody często wynika z faktu, że miewa ona nieprzyjemny zapach, a przygotowywana z niej kawa czy herbata nie smakują najlepiej. Co trzeci respondent, jako problem związany z użytkowaniem wody z kranu, wskazuje na twardość, a co piąty na chlor. Część z nas podejrzewa, że w wodzie mogą występować bakterie.

Faktem jest, że jakość wody wodociągowej w Polsce jeszcze 10 lat temu pozostawiała wiele do życzenia. I z tego właśnie okresu pochodzą przestrogi naszych rodziców przed wodą z kranu, która powoduje choroby. Mimo, że na przestrzeni lat jakość wody w Polsce poprawiła się dzięki inwestycjom poczynionym w miejskich wodociągach, regularnym monitoringom jakości wody oraz przepisom i normom, narzuconym przez Unię Europejską, nadal boimy się zmienić nasze nawyki. Czy kranówka jest bezpieczna i zdrowa? Czy wodę z kranu można pić? Postaramy się rozwiać wszelkie wątpliwości.

Czy można pić wodę kranową?

MIT: Nie wolno pić wody z kranu!
Woda z wodociągów musi spełniać rygorystyczne normy, wyznaczone przez Rozporządzenie Ministra Zdrowia. Nowoczesne technologie używane w wodociągach pozwalają na efektywne i skuteczne oczyszczenie wody. Wszelkie badania pokazują, że polskie wodociągi dostarczają do naszych kranów bezpieczną wodę. Jest ona pod nieustanną kontrolą, dzięki czemu spełnia wszelkie normy bezpieczeństwa. Pogorszenie walorów użytkowych wody z kranu może być spowodowane wieloma czynnikami i często związane jest z samym procesem uzdatniania wody, bądź z jej transportem. Choć nie są to czynniki negatywnie wpływające na stopień bezpieczeństwa wody, to mają one wpływ na pogorszenie jej walorów użytkowych, czyli smaku, zapachu, barwy.

 

MIT: Chlor zawarty w wodzie z kranu jest szkodliwy dla zdrowia
Jednym z czynników wpływających na pogorszenie walorów użytkowych wody jest chlor, używany w sieci wodociągowej, jako środek dezynfekujący. Jego obecność w wodzie świadczy o bezpieczeństwie bakteriologicznym. Chlor chroni też wodę przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów w trakcie transportu ze stacji uzdatniania do naszego domu. Niestety ma nieprzyjemny smak i zapach, przez co negatywnie wpływa na walory zapachowe i smakowe naszej wody kranowej. Często uważamy, iż chlor jest szkodliwy. Dobra informacja jest taka, iż dawki chloru dodawane do wody są całkowicie bezpieczne. Co więcej, usunięcie chloru i jego związków za pomocą filtrów do wody jest niezwykle proste i skuteczne.

MIT: Wodę z kranu można pić tylko po przegotowaniu!
To stereotyp, który jest skutkiem nieuzasadnionych obaw przed spożyciem wody skażonej bakteriologicznie. Tymczasem woda kranowa jest bezpieczna bakteriologicznie, a co za tym idzie jej gotowanie nie ma sensu – w ten sposób nie pozbędziemy się śladowych ilości ewentualnych zanieczyszczeń, które są w niej obecne i nie poprawimy jej smaku.
Z obawy przed piciem wody z kranu 57% Polaków do codziennej konsumpcji używa wody mineralnej. Niektórzy wykorzystują wodę mineralną nawet do przygotowywania gorących napojów i potraw. Tymczasem jest to woda mineralna przeznaczona do konsumpcji na zimno i nie nadaje się do takich zastosowań. Zawiera ona większą ilość soli i minerałów niż woda z kranu, dlatego kawa, herbata i niektóre posiłki przygotowane na jej bazie mogą być niesmaczne. Wapń i magnez w niej zawarte utrudniają gotowanie do tzw. miękkości warzyw oraz mięsa i utrudniają wyparzanie się kawy i herbaty.

MIT: Kamień osadzający się na dnie czajnika to dowód złej jakości wody z kranu!
Niepokój Polaków budzi też twarda woda i związane z nią zjawisko osadzania się kamienia
w czajnikach
i pralkach. Ale to zjawisko jest spowodowane zawartością minerałów rozpuszczonych w wodzie, głównie magnezu i wapnia. Duża zawartość tych dwóch pierwiastków jest również przyczyną tego, że herbata bywa mętna i źle się parzy, a na jej powierzchni powstaje nieapetyczny kożuch. Narzekając na twardość wody kupujemy jednocześnie wody butelkowane, których producenci chwalą głównie za dużą zawartość minerałów – w tym głównie wapnia i magnezu. Warto zatem pamiętać, iż filtry do wody BRITA skutecznie radzą sobie z redukcją twardości wody, dzięki czemu pozbędziemy się opisywanych problemów. Zaledwie 20% redukcja związków wapnia i magnezu pozwala na pozbycie się tego uporczywego problemu. Ta częściowa redukcja nie pozbawia jednak wody cennych dla zdrowia związków i minerałów.
Mówiąc o wodzie kranowej, często twierdzimy iż jest pozbawiona minerałów. Jako źródło minerałów traktujemy głównie butelkowaną wodę mineralną. Tymczasem nic bardziej mylnego. Woda kranowa zawiera niewiele mniej minerałów niż często kupowana stołowa lub źródlana woda butelkowana. Warto przy tej okazji pamiętać, iż ludzki organizm jest w stanie pobrać minerały z wody w ograniczonym stopniu. Głównym ich źródłem dla człowieka jest pożywienie.

MIT: Jakość wody w Polsce jest gorsza, niż jakość wody w Europie
Polska woda kranowa podlega szczegółowej kontroli, a normy które musi spełniać są zawarte w Rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 29 marca 2007 roku (z późniejszymi zmianami zawartymi w rozporządzeniu z dnia 20 kwietnia 2010  roku). Wymagania stawiane jakości naszej wody są tak samo szczegółowe i surowe jak wymagania unijne. Po przystąpieniu naszego kraju do Unii Europejskiej niektóre z nich, jak np., te dotyczące znieszczyczeń będących pochodną stosowania nawozów sztucznych zostały wręcz złagodzone. Ewentualne różnice w jakości wody dotyczą tylko i wyłącznie jej parametrów użytkowych – stopnia twardości oraz zapachu i smaku. Według badań przeprowadzonych przez firmę BRITA w 2010 roku, w Polsce najlepszą (a więc miękką i o przyjemnym zapachu) wodę mają mieszkańcy Zakopanego, czerpiący ją bezpośrednio z gór. W Europie prym wiedzie natomiast Wiedeń, gdzie w sieci wodociągowej płynie woda prosto z Alp!

MIT: Woda z kranu jest gorsza od wody mineralnej

Naukowcy z Politechniki Łódzkiej poddali analizie i porównali skład najlepiej sprzedających się wód butelkowanych z łódzką kranówką (badania przeprowadzone przez Instytut Chemii Ogólnej i Ekologicznej Politechniki Łódzkiej w 2009 roku). W laboratorium wykonano badania na zawartość najważniejszych składnikow mineralnych oraz sprawdzono czy skład wody jest zgodny z tym, co producenci napisali na etykiecie. Okazało sie, że tylko 15 proc. wód w butelce ma lepszą jakość od kranówki. Na rynku jest ponad 200 rodzajów wód butelkowanych, eksperci twierdzą, że tylko ok. 30 spełnia wymogi wody mineralnej.

Na podstawie materiałów Brita

0 komentarzy

    Brak komentarzy!

    Nie ma jeszcze żadnych komentarzy do tej porady!

    Pozostaw odpowiedź

    Only registered users can comment.