Płyta elektryczna w domu, gdzie są małe dzieci

W nowym mieszkaniu chcę mieć elektryczną płytę do gotowania. Teraz mamy gazową i dzieci są przyzwyczajone, że tam gdzie ogień, nie można dotykać. Boję się, że kiedy zobaczą gładziutką płytę ceramiczną, nie będą miały oporów, by jej dotknąć (szczególnie jak będzie czerwona!).

Rozwiązaniem jest kupienie płyty indukcyjnej. Indukcja to najszybszy i najbardziej energooszczędny sposób gotowania. W płytach indukcyjnych energia jest wytwarzana tylko wtedy, gdy na płycie stoi garnek. Ogrzewane jest dno naczynia, a nie płyta. Więc nawet zaraz po zdjęciu gorącego garnka z zupą, pole grzejne jest chłodne. Jeśli zdarzy się, że dziecko dotknie – nie poparzy się.

Dziś nie ma już tak dużej przepaści cenowej między typowymi płytami ceramicznymi a indukcyjnymi. Jest jednak różnica w garnkach – na płycie indukcyjnej gotuje się w garnkach tzw. ferromagnetycznych, czyli ze specjalnym dnem (oznaczenie jest na spodzie garnka)

Płyta indukcyjna Mastercook