Strona główna » Kuchenne drobiazgi, czyli obieraczki, temperówki, deseczki…

Kuchenne drobiazgi, czyli obieraczki, temperówki, deseczki…

przez Redakcja pytanieomieszkanie.pl

Do obróbki warzyw i owoców przydadzą się odpowiednie akcesoria. Oto podpowiedzi marki à Tab, co powinno się znaleźć w kuchennym warsztacie.

Dobre noże, deski z tworzywa sztucznego, które ułatwiają prace kuchenne, obieraczki, temperówki do warzyw. Z takimi przyrządami prace kuchenne będą szybsze, sprawniejsze i przyjemniejsze.

Noże kuchenne

Ostre, wyprofilowane, stalowe i z tworzywa sztucznego, z ostrzem gładkim lub ząbkowanym – oferta noży jest naprawdę duża. Ze względu na różnorodność produktów spożywczych warto posiadać choćby kilka noży. Świetnie sprawdzają się te, które można schować w bloku – poza tym, że łatwo się przechowują, posiadają kolorowe oznaczenia rękojeści, z łatwością wybierzemy więc ten, który w danym momencie jest nam potrzebny.

Do krojenia chleba weźmy długi z ząbkowanym ostrzem, do mięs ostry, masywny i twardy, a do warzyw znacznie krótszy z ostro zakończonym czubku. Nie zapominajmy o obieraczkach, z którymi szybko uporamy się z warzywami na zupę czy sałatkę.

Deska to podstawa

Nie ma wygodnego krojenia bez odpowiedniej deski. Jaką wybrać? Najpraktyczniejsze wydają się te z tworzywa sztucznego, które bez problemu umyjemy w zmywarce. Warto także posiadać większą ich ilość, dostosowaną do poszczególnych produktów. Marka Joseph Joseph, prezentująca kreatywne rozwiązania kuchenne, proponuje zestawy kolorowych desek, różniących się nie tylko kolorem, ale i budową dopasowaną do obrabianej żywności.

I tak np. zielona z wyższymi brzegami utrzyma sok z warzyw i owoców w obrębie deski, a niebieska z wypustami w centralnej części pozwoli z łatwością przygotować rybę. Ciekawym rozwiązaniem jest składany model Chop 2 Pot, który w pozycji leżącej pozostaje typową deską, a gdy tylko ściśniemy rączkę, boki deski składają się i tworzą rynienkę, którą bezpiecznie zsuniemy posiekane produkty wprost do garnka, patelni czy miski.

Do siekania i tarcia

Z pomocą amatorom gotowania przychodzą specjalne siekacze, krajalnice, nożyce i mini tarki. Dzięki nim w mig pokroimy warzywa w plasterki, owoce w drobną kostkę, przygotujemy sałatkę, a także ozdobimy nasze potrawy startym serem lub pociętymi ziołami. A może warzywne spaghetti? To zdrowa i świeża wersja włoskiego specjału, którą możesz przygotować w kilka minut dzięki innowacyjnej temperówce do warzyw. Nie tylko pięknie i zdrowo, ale jakże efektownie!

  Zalety i wady blatów z konglomeratu

Więcej inspiracji na: a-tab.com.pl/pl/

Może Cię zainteresować: