Mała kuchnia ma wiele zalet – jest urokliwa, przytulna i ciepła. Niestety z powodu niewielkiej powierzchni jej funkcjonalność bywa ograniczona. Może też sprawiać wrażenie ciasnej. Jednak umiejętne rozplanowanie umeblowania, dobór kolorów i odpowiedniego sprzętu AGD pozwolą dobrze urządzić małą kuchnię.
Przy zagospodarowaniu małej kuchni warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Należą do nich przede wszystkim – minimalizm, jasne kolory i wybór sprzętu, który w jak najmniejszym stopniu będzie ograniczał niewielką przestrzeń.
Spis treści porady
Kolory do małej kuchni
Metraż kuchni jest nam dany niejako „z góry” i najczęściej nie jesteśmy w stanie zrobić wiele, aby go powiększyć. To, co nam pozostaje, to zastosowanie optycznych trików. Warto pomalować ściany na jasny, pastelowy kolor – stworzy to iluzję większej przestrzeni. Efekt ten spotęgujemy, malując listwy na jaśniejszą barwę niż same ściany. Warto zdecydować się na podłogę w jasnym kolorze, a przede wszystkim wystrzegać się nadmiernej dekoracji.
Pamiętajmy, że kuchnia to pomieszczenie, w którym bardzo łatwo o zabrudzenia. – Podczas gotowania unoszą się opary, przez co na ścianach i meblach gromadzi się tłuszcz i brud. Nie tylko wygląda to nieestetycznie, ale także przyciemnia jasne powierzchnie. W małej kuchni, z powodu ograniczonej przestrzeni, dzieje się to szczególnie szybko, dlatego warto rozważyć zaopatrzenie się w odpowiedni okap, który pochłonie nieprzyjemne zapachy, tłuszcz i szkodliwe związki chemiczne powstające podczas gotowania.
Minimalizm meblowy w małej kuchni
Nawet w małej kuchni warto wydzielić strefy – przechowywania, gotowania i zmywania. Umiejętne ich zintegrowanie pomoże nam wykorzystać w pełni niewielką przestrzeń. Kluczowy przy urządzaniu małej kuchni jest dobór mebli. Najlepiej zdecydować się na szafki jak najlepiej zagospodarwoane wewnątrz, a pólkami, szufladami, cargo. Sprawdzą się wszelkie przeszklenia, które optycznie powiększą przestrzeń. Koniecznie trzeba wygospodarować miejsce na minimum 80-centymetrowy blat kuchenny. W pasie pod ścianą będzie można wtedy umieścić stojaki na noże, wieszaki na sztućce do gotowania i pozostałe przyrządy kuchenne. Sprawdzą się także szafki i stoliki na kółkach oraz półki nad blatem, w których przechowywać będziemy drobne sprzęty niezbędne przy pracach kuchennych.
Mała kuchnia i AGD
W kuchni musimy wygospodarować także miejsce na zlew, piekarnik czy lodówkę. Dobrze będzie zastanowić się, jakie są nasze rzeczywiste potrzeby i zdecydować się na nieco mniejsze sprzęty. Warto poszukać kompromisów – jeśli mamy zmywarkę, nie będzie nam potrzebny zlew dwukomorowy, jeśli rzadko używamy mrożonek, wystarczy lodówka z niewielkim zamrażalnikiem. Można też rozważyć wybór urządzeń wielofunkcyjnych, np. piekarnika pełniącego także rolę mikrofalówki. – Wbrew pozorom sprzęt AGD nie musi zajmować wiele miejsca. W przypadku niezbędnego w kuchni okapu, można zdecydować się na małą, równie wydajną co większe, wersję. Dobrym rozwiązaniem będzie okap teleskopowy lub okap do zabudowy.
W przypadku tego pierwszego wysuwamy go tylko na czas gotowania, przez resztę dnia jest schowany pod szafką. Drugi z kolei, z racji faktu, że jest całkowicie zabudowany szafką, pozostaje praktycznie niewidoczny – radzi Kamil Machura, ekspert firmy Ciarko.
Światło poszerzy małą kuchnię
Niezwykle ważnym elementem w małej kuchni jest oświetlenie. Jeśli dysponujemy dużym oknem, starajmy się go nie zasłaniać i dobrać jasne, przepuszczające światło zasłony czy rolety. Jeśli okno jest niewielkie lub nie ma go wcale, szczególną uwagę należy zwrócić na oświetlenie sztuczne. Oprócz głównego, dającego silne, jasne światło, można zainstalować także lampy halogenowe nad blatem. Aby nie utrudniać światłu rozjaśniania naszego wnętrza i nie stwarzać wrażenia bałaganu, ozdobne bibeloty ograniczmy do minimum. Dzięki temu będziemy mieli także ułatwione zadanie w trakcie sprzątania – nie będziemy musieli oczyszczać ich z kurzu i tłuszczu.
Zdjęcia i konsultacja Ciarko