Płyty i piekarniki wykorzystują dużo energii elektrycznej. Można ograniczyć jej zużycie i tym samym obniżyć rachunki za prąd, stosując się do przedstawionych poniżej zasad.
Gotuj z głową
-Dopasuj pole grzewcze do wielkości naczynia. Zbyt duże sprawi, że będziesz tracić energię i niepotrzebnie ogrzewać kuchnię. Za małe, z kolei, spowolni proces gotowania.
-Używaj jak najmniej płynów do przygotowywania posiłków. Jeśli gotujesz warzywa czy ziemniaki, nie musisz napełniać wodą całego naczynia. Wystarczy jedynie, aby wszystkie warzywa były w niej zanurzone. W ten sposób zaoszczędzisz nie tylko czas potrzebny do przygotowania potrawy, ale także ograniczysz zużycie energii.
-Zawsze przykrywaj pokrywką gotującą się potrawę. Możesz wtedy nieco obniżyć temperaturę pola grzewczego, a do tego danie przyrządzisz szybciej.
-Wykorzystuj ciepło jakie pozostaje na polach grzewczych. Możesz wyłączyć płytę chwilę wcześniej i poczekać aż potrawa „dojdzie” na płycie, która nadal jest gorąca.
Efektywne pieczenie
Piecz kilka potraw jednocześnie. Jeżeli masz do przygotowania 3 potrawy pieczone w zbliżonych temperaturach (np. 180° i 200°), wybierz środkową wartość (w tym wypadku będzie to 190°) i upiecz w niej wszystkie trzy potrawy w tym samym czasie.
-Nie rozgrzewaj piekarnika, jeśli nie jest to konieczne. Jeżeli przygotowywana potrawa wymaga pieczenia przez ponad godzinę, wcześniejsze rozgrzewanie piekarnika nie jest konieczne.
-Nie zaglądaj. Za każdym razem, kiedy uchylasz drzwi piekarnika, by doglądać potrawy, temperatura w jego wnętrzu spada o od 20° do 40°. Jeżeli Twój piekarnik nie ma szyby, używaj zegara, by zminimalizować konieczność otwierania drzwi piekarnika.
-Wyłączaj piekarnik. Nie zapomnij wyłączyć piekarnika po skończeniu pieczenia. Możesz wyłączyć go nawet kilka minut wcześniej i poczekać aż potrawa dojdzie w wysokiej temperaturze, która jest w środku.
-Korzystaj z pyrolizy bezpośrednio po użyciu piekarnika. Jeżeli masz w piekarniku system samoczyszczący, pyrolizę, włączaj go zaraz po zakończeniu pracy urządzenia. Jeżeli wykorzystasz ciepło, jakie pozostało w piekarniku po przygotowaniu posiłku, zużyjesz mniej energii podczas pracy programu czyszczącego.