Płyta indukcyjna to obecnie najbardziej nowoczesny, efektywny i bezpieczny sposób gotowania. Indukcja sprawia, że ciepło jest wytwarzane bezpośrednio w naczyniu, a sama płyta nagrzewa się jedynie od garnka. Nie grozi to przypaleniem rozlanego mleka czy oparzeniem przy dotknięciu płyty. Wymaga jednak stosowania naczyń przewodzących fale elektromagnetyczne.
Nie oznacza to jednak wcale, że od razu musimy wyrzucić wszystkie garnki do kosza i kupić nowy zestaw drogich garnków przeznaczonych specjalnie do gotowania na płycie indukcyjnej. Jak zatem sprawdzić, które garnki poradzą sobie z indukcją? Jest na to bardzo łatwy sposób. Wystarczy wziąć zwykły magnes, np. taki na lodówkę i przyłożyć go do garnka. Jeśli magnes się przyczepi – naczynie będzie dobre. Zresztą w miarę rozpowszechniania się płyt indukcyjnych ceny garnków, w których można na nich gotować wyraźnie maleją.