Czy płyta indukcyjna może być szkodliwa?

Czy działanie pola magnetycznego w płytach indukcyjnych jest bezpieczne dla naszego organizmu?

Nie udowodniono do tej pory szkodliwości oddziaływania płyty indukcyjnej na organizm człowieka – podobnie jak nie zrobiono tego w przypadku powszechnie używanych kuchni mikrofalowych czy telefonów komórkowych. Co prawda, znane jest ogólnie szkodliwe oddziaływanie promieniowania elektromagnetycznego na organizm ludzki.

Przyjmuje się jednak, że zakresy częstotliwości pracy i moce urządzeń domowego użytku nie szkodzą człowiekowi, jeżeli urządzenie jest użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i po prostu ze „zdrowym” rozsądkiem. W przypadku płyty indukcyjnej pole elektromagnetyczne działa tylko w niewielkiej (2-3 cm) przestrzeni ponad powierzchnią pola grzejnego i zamyka się najczęściej w obrębie naczynia, w którym odbywa się gotowanie.

Na czym polega indukcja

W skrócie zjawisko indukcji elektromagnetycznej polega na powstawaniu siły elektromotorycznej w przewodniku na skutek zmian strumienia pola magnetycznego. W przypadku płyt indukcyjnych, wykorzystuje się cewki, które wytwarzają prąd wirowy w metalowym, ferromagnetycznym naczyniu, umieszczonym na płycie.

Ciekawostką jest fakt, że częstotliwości pola magnetycznego wykorzystywanego w płycie indukcyjnej są zbliżone do częstotliwości fal ultradźwiękowych wykorzystywanych przez nietoperze czy delfiny do echolokacji i porozumiewania się.

Korzystanie z płyt indukcyjnych jest bezpieczne dla organizmu. Jedynie osoby z wszczepionymi urządzeniami wspomagającymi funkcje życiowe (np. rozrusznik serca, pompka insulinowa lub aparat słuchowy) muszą upewnić się, że praca tych urządzeń nie zostanie zakłócona poprzez płytę indukcyjną (obszar częstotliwości działania płyty indukcyjnej to 20-50 kHz).

Warto pamiętać, by nie zostawiać w bezpośredniej bliskości płyty przedmiotów elektronicznych i magnetycznych (np. kart płatniczych, urządzeń z mikrodyskiem, itp.).

Konsultacja i zdjęcia Amica oraz Electrolux