Jak dobrze wybrać okap

Podstawowe kryterium to dobór okapu do zabudowy meblowej. Od projektu kuchni zależy bowiem czy będzie potrzebny model wyspowy, przyścienny, wertykalny, podszafkowy teleskopowy lub całkowicie schowany w szafce.

Do stylistyki kuchni musimy też dopasować wzornictwo okapu – proste, nowoczesne, rustykalne czy klasyczne.
W ostatnim czasie karierę robią okapy zwane wertykalnymi czy też skośnymi. To nowoczesne okapy kominowe, montowane przy ścianie, pochylone pod kątem około 45 stopni. Funkcjonalnie niczym nie różnią się od modeli kominowych, są jednak wygodniejsze w użytkowaniu. Dzięki tej konstrukcji dostęp do naczyń na płycie kuchennej jest łatwiejszy – nie musimy wsuwać głowy pod okap, by zajrzeć do garnków stojących głębiej. Modele skośne są też ciekawsze wzorniczo. W większości z nich filtry są osłonięte taflami czarnego lub białego szkła, co jest bardzo efektowne. W niektórych osłony otwierają się w czasie pracy okapu, w innych, zwanych szczelinowymi, na tafli są tylko podłużne otwory, poprzez które okap zasysa opary.
Teka ma w swojej ofercie tego typu okapy. To modele DVS 983 – przyścienny wertykalny, szer. 90 cm, wydajność max: 800 m3/h, oświetlenie LED 2 x 2 W, inox i szkło (cena 1329 zł w wersji White, 1239 zł w wersji Black) – oraz DVS 673, przyścienny wertykalny, 60 cm, wydajność max. 665 m3/h, oświetlenie LED 2 x 2 W, inox i szkło (cena 1159 zł w wersji White, 1119 zł w wersji Black).

Wyciąg czy pochłaniacz

Drugą istotną sprawą jest sposób przyłączenia okapu do systemu wentylacyjnego. Okapy mogą działać jako pochłaniacze lub wyciągi. Pochłaniacz filtruje powietrze w tzw. obiegu zamkniętym i po oczyszczeniu wywiewa je z powrotem do kuchni. Nie jest podłączony do kanału wentylacyjnego.
Wyciąg musi być podłączony do wentylacji – wyciąga bowiem zapachy z kuchni i wywiewa je do kanału wentylacyjnego. Jest skuteczniejszy od pochłaniacza i polecany do kuchni, w której gotuje się intensywnie. Jednak wybór nie zależy tylko od naszych preferencji. Jeśli wybieramy wyciąg, to kuchnia musi mieć własny kanał wentylacyjny. W domu jednorodzinnym to nie problem, jednak w budynkach wielorodzinnych często kanał jest wspólny dla kilku pięter, i w takiej sytuacji można zamontować jedynie pochłaniacz, gdyż wyciąg wywiewałby zapachy do sąsiadów wyżej. Mając pochłaniacz, należy pamiętać o wymianie filtrów węglowych co kilka miesięcy, by skutecznie usuwały nieprzyjemne zapachy. Filtry metalowe (także w okapach działających jako wyciągi) oczyszczają powietrze z drobinek tłuszczu i można je myć, nawet w zmywarce.

Wydajność okapu

Kolejny aspekt to wydajność okapu. Im większe pomieszczenie, tym większa musi być wydajność okapu. Skąd mamy wiedzieć jaka wydajność będzie odpowiednia? Zakłada się, że powietrze powinno być przefiltrowane przez okap 6-7 razy w ciągu godziny. Jeśli np. mamy kuchnię połączoną z pokojem i razem mają ok. 30 m2, to kubatura całego pomieszczenia wynosi 81 m 3 (30 m2 x 2,7 m wysokości). By okap 7-krotnie przefiltrował powietrze, musi mieć wydajność co najmniej 567 m3/h (81 x 7=567). To zagwarantuje, że zapachy będą efektywnie odprowadzane na zewnątrz budynku.

Cicha praca

Często większa wydajność okapu oznacza też jego głośniejszą pracę. To istotny parametr, szczególnie gdy kuchnia jest połączona z pokojem dziennym.  Dlatego warto wybierać modele z nowoczesnymi silnikami, które gwarantują możliwie ciche działanie. Nowością na rynku są silniki EcoPower stosowane w okapach firmy Teka , które nie tylko pracują cicho i wydajnie, ale także pozwalają oszczędzić do 60% zużywanej energii i osiągnąć klasę efektywności energetycznej A+.
więcej na stronie TEKA