Po pierwsze płytki na blat kuchenny muszą być odporne na bardzo wysokie temperatury, tzw. szok termiczny. Takie płytki nie pękną, gdy postawimy na nich gorący garnek, pryśnie rozgrzany tłuszcz itp.
Po drugie najlepiej jeśli będą położone bezfugowo, na styk. Trudno jest domyć fugi na blacie w kuchni (wiem to z własnego doświadczenia).
Po trzecie kafle powinny mieć gładką powierzchnię, bez wgłębień, rowków itp. – również z powodu trudności domycia takich kafli na co dzień.
Co do tego czy mają być identyczne jak te na ścianie, to są dwie możliwości. Pierwsza – rozwiązanie najbezpieczniejsze, czyli ściana i blat z tych samych płytek. Druga ciekawsza, ale wymagająca wyczucia kolorystycznego, czyli inne kafle na blacie kuchennym, a inne wręcz kontrastowe na ścianie. Jedne z nich powinny być dopasowane koloru do mebli kuchennych.
Na zdjęciu płytki Opoczno, seria Wood & Cement
Porozmawiaj na ten temat na naszym forum.