Rozwiązanie konkursu „Wielkanoc w kolorach”

Zakończył się nasz konkurs wielkanocny. Do wygrania były eleganckie bieżniki na stół wielkanocny marki Home & You!

Zadaniem konkursowym był wybór jednego z powyższych zdjęć, które najbardziej odpowiada Waszym ulubionym kolorom Wielkanocy i opisanie skojarzeń z tymi barwami. Dodatkowo należało zasugerować, jaka wielkanocna potrawa pasowałaby do wybranej dekoracji.

Bieżniki wielkanocne Home&You o wymiarach 180 x 35 cm otrzymują:

Małgorzata Gryszel
Anna Kowal-Gąska
Marzena Pająk

Małgorzata Gryszel:
Wybieram styl rustykalny, bo zamiłowanie do wiejskiego życia czuję i w drewnie się lubuję. Styl ten przypomina mi Święta Wielkanocne z mojego dzieciństwa, które najczęściej spędzaliśmy u babci na wsi, w jej drewnianym domku, w którym na stole leżały serwetki robione na szydełku, na stołkach miękkie poduszki z wyszywanymi wzorkami, a na podłodze ręcznie tkane chodniczki. Zapach tartego chrzanu mieszał się z zapachem drewna palonego w piecu i bukszpanu zdobiącego wielkanocny koszyk. Uwielbiałam święta u babci, malowanie jajek w łupinach cebuli, kręcenie twarogu maszynką do mięsa, krojenie warzyw na sałatkę…
Dlatego Rustykalny styl to kolorystyka, która najbardziej do mnie pasuje i najbardziej kojarzy się mi z Wielkanocą, a idealną potrawą do tej aranżacji byłaby Pascha Wielkanocna, przygotowywana z twarogu, mleka, śmietany, cukru pudru, masła z dodatkiem jajek, wanilii i bakalii. Smakuje niebiańsko!

Anna Kowal-Gąska:
„Zielono wśród jajek” to zdecydowanie najbliższa mi aranżacja na Świątecznym stole. Wielkanoc to dla mnie czas radości, czas wiosny, świeżości i nowości. Żaden inny kolor nie kojarzy mi się tak bardzo z wiosną jak zieleń, soczysta i żywa jak o żadnej innej porze roku kiedy wszystko wokół budzi się do życia. Ten kolor którego z dnia na dzień wokół przybywa sprawia, że budzą się we mnie nowe nadzieje, mnóstwo chęci i zaangażowania w nowe. Aż chce się przygotowywać dom i otoczenie na Święta wraz z tą buzującą zielenią, i choć w tym roku jest to utrudnione, bo po jutrze termin przyjścia na świat naszego dzieciątka! Zwiastun wiosny w naszej rodzinie. Ta Wielkanoc będzie ze wszech miar wyjątkowa, a z tym cudownym kolorem, jaki dominuje na najlepszej aranżacji na nic nie zabraknie nam sił i chęci:)
Do tego zdjęcia idealnie skomponowane danie to tradycyjne jajka faszerowane pysznym twarożkiem, rzodkiewką drobno posiekaną i oczywiście szczypiorkiem w kolorze soczystej zieleni, podane na liściach zielonej sałaty, już się ich doczekać nie mogę, uczta dla oczu i podniebienia!

Marzena Pająk
Mojemu sercu najbliższy jest styl rustykalny. Dlatego wybieram tą aranżację. Będzie doskonale pasowała do mojego wielkanocnego stołu. Kocham przestrzenie czyste, bezpretensjonalne i proste w formie. Mieszkam na wsi i mój dom jest właśnie urządzony w tym stylu. Elementy dekoracyjne, które mam u siebie są związane z naturą i rękodziełem. Dużo w moim domu jest drewna i jasnej kolorystyki. Uważam, że styl rustykalny doskonale komponuje się w nowoczesnych przestrzeniach. U mnie doskonale łączy się ze szkłem i stalą. Moim zdaniem zaletą stylu rustykalnego jest ponadczasowość. W przeciwieństwie do wielu nowoczesnych rozwiązań, takie wnętrze nabiera wizualnej szlachetności w miarę upływu czasu. Do aranżacji, którą wybrałam idealnie pasuje MARMURKOWA BABKA WIELKANOCNA. Jest pyszna więc podaję przepis 🙂
Składniki: 2 szklanki mąki,1 szklanka cukru, kostka miękkiego masła,4 jaja, pół szklanki mleka, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżeczki olejku waniliowego, 4 łyżki Kakao Natura 🙂 🙂 Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą, można przesiać. Masło ubić mikserem na puszystą masę, dodać cukier i nadal ubijać. Dodawać pojedynczo jajka, cały czas miksując. Dodać olejek waniliowy i ponownie zmiksować. Do powstałej masy dodawać mąkę z proszkiem i solą na przemian z mlekiem, mieszać do momentu połączenia się składników. Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao. Blaszkę na babkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką. Nakładać ciemną i jasną masę na przemian, wedle uznania i fantazji. Piec w 160 st.C. przez około 70-80 min do tak zwanego suchego patyczka.
Życzę wszystkim smacznych i świetnie zaaranżowanych Świąt Wielkanocnych.