Płyta indukcyjna czy gazowa?

Płyty indukcyjne mają szereg zalet. Są bezpieczniejsze od gazowych, wygodne w obsłudze, mają włączniki i wyłączniki czasowe i łatwo jest je utrzymać w czystości. Jednak póki gaz jest w Polsce sporo tańszy od energii elektrycznej, ich eksploatacja kosztuje więcej.

Bezpieczeństwo
Płyty indukcyjne znacznie przewyższają płyty gazowe pod względem bezpieczeństwa użytkowania. Nie tylko nie mają płomienia, ale też nie nagrzewają się tak bardzo jak gazowe czy ceramiczne. Płyta indukcyjna nie wytwarza ciepła sama w sobie, tylko bezpośrednio w dnie naczynia, w którym gotujemy. Powierzchnia płyty nagrzewa się jedynie wtórnie od gorącego naczynia. Płyta indukcyjna nagrzewa się do temperatury  kilkudziesięciu stopni np. przy gotowaniu wody, natomiast przy smażeniu do ponad stu. Dla porównania temperatura płomienia gazowego to ok. 350 stopni, a grzałki płyty ceramicznej powyżej 400 stopni.

W płytach indukcyjnych jest też zabezpieczenie przed zapłonem oleju. To oznacza, że czujnik temperatury wyłączy płytę zanim olej przekroczy temperaturę zapłonu. Płyta zostanie też automatycznie wyłączona, gdy zostanie pozostawiona bez nadzoru. Specjalny układ wyłączy ją po pewnym czasie, zależnym od ustawionej mocy grzania

Precyzja i prostota sterowania
Płyty indukcyjne są sterowane elektronicznie z zakresem mocy nawet do 14 poziomów. Takiej precyzji nie da się osiągnąć pokrętłami palników gazowych. Płyty indukcyjne mają wygodne sterowanie dotykowe w postaci „suwaka” elektronicznego, które zapewnia prosty i skuteczny sposób ustawienia odpowiedniej mocy. Automatyka czasowa pozwala zaprogramować każde z pól płyty niezależnie od siebie, tak aby wyłączyło się po maksymalnie 90 minutach. Natomiast automatyka gotowania to funkcja, która polega na pracy pola grzejnego przez pewien czas (ściśle określony i zależny od ustawionego poziomu mocy) z mocą maksymalną dla szybkiego zagotowania. Po upływie tego czasu moc pola przełącza się automatycznie do poziomu ustawionego pierwotnie. Inną wygodną funkcją jest „Stop&Go”, której działanie przerywa na pewien czas pracę płyty. Przydaje się w sytuacji, gdy musimy na chwilę pozostawić płytę bez kontroli (telefon, dzwonek do drzwi, krótka wyprawa do sklepu po brakujące składniki itp.). Naciśniecie jednego przycisku przełącza wszystkie aktywne pola grzejne w tryb podtrzymania temperatury i pozwala na moment bezpiecznie pozostawić płytę bez nadzoru. Kolejne naciśnięcie tego przycisku spowoduje powrót płyty do pracy z ustawieniami jak przed wyłączeniem. Funkcja działa maksymalnie 1 godzinę. Potem, ze względów bezpieczeństwa, wyłącza całą płytę. Niektóre płyty mają ponadto wyświetlacz TFT, który pokazuje prosty i czytelny obraz działania płyty. Wszystkie wskaźniki są zgrupowane w jednym miejscu. Na wyświetlaczu widać precyzyjne wskazanie w formie graficznej ustawionej mocy, czasu, stopnia nagrzania pola grzejnego i funkcji dodatkowych.

Wysoka wydajność energetyczna
Płyty indukcyjne mają zdecydowanie wyższą efektywność energetyczną w porównaniu do płyt ceramicznych, a po przeliczeniu wartości opałowej gazu również w stosunku do płyt gazowych. Ponadto w niektórych płytach jest funkcja „eko-timer”, która pozwala na bardzo racjonalne zużycie energii. W Polsce jednak nadal ceny gazu są znacznie niższe niż ceny energii elektrycznej, dlatego póki co płyty gazowe pozostają tańsze w eksploatacji.

Łatwiejsze utrzymanie czystości
Niskie temperatury pól grzejnych podczas gotowania ułatwiają utrzymywanie płyty indukcyjnej w czystości nawet podczas gotowania. To, co wykipi z garnka może być na bieżąco usuwane z płyty. Nie musimy przerywać gotowania i czekać na jej ostygnięcie. Płyty indukcyjne wybawiają nas też od smoły pogazowej – efektu spalania gazu, który daje się we znaki wielu gospodyniom szczególnie, gdy osiada na szafkach i innych przedmiotach w kuchni lub wsiąka w drewno i materiały drewnopodobne.

Konsultacja i zdjęcia Electrolux: