Nowoczesne gotowanie na płycie indukcyjnej

Płyty indukcyjne stały się dziś popularne, bowiem na nich gotuje się najoszczędniej, efektywnie i bezpiecznie. Na czym polega indukcja? Przepływ ciepła następuje wyłącznie pomiędzy płytą a dnem naczynia. Powstaje pole indukcyjne emitujące ciepło.

Co najistotniejsze, nie jest marnowana energia elektryczna na podgrzanie samej płyty. Ogrzewany jest jedynie garnek. Kiedy zdejmiemy go z płyty – jest na tyle ciepła, na ile ogrzała się od dna naczynia, jednak na pewno nie tak gorąca, by mogła poparzyć.

Płyta indukcyjna to bezpieczeństwo

Właśnie ze względu na to, że płyty indukcyjne nie mają płomienia jak gazowe, nie są też gorące jak ceramiczne, poleca się je do kuchni, w których często przebywają małe dzieci, osoby starsze czy np. koty lubiące wędrować po blacie kuchennym… Płyta indukcyjna wytwarza ciepło bezpośrednio w dnie naczynia, w którym gotujemy, więc jej powierzchnia nagrzewa się jedynie wtórnie od naczynia. Co istotne, płyta wyłączy się automatycznie po pewnym czasie, gdy zostanie pozostawiona bez nadzoru.

Naczynia na płytę indukcyjną

Na płycie indukcyjnej gotuje się w garnkach tzw. ferromagnetycznych, czyli ze specjalnym dnem (oznaczenie jest na spodzie garnka). Nadają się też inne garnki – ważne by miały równe i czyste dno. Można samemu sprawdzić czy nadają się na płytę indukcyjną – jeśli do dna naczynia przyczepi się zwykły magnes, to jest odpowiednie.
Gotowanie na indukcji ułatwia utrzymanie w czystości i płyty, i naczyń. Jeśli coś wykipi z garnka, od razu można wytrzeć.

Indukcja do dużej i małej kuchni

Są sytuacje, kiedy typowa płyta o szerokości 60 cm nie spełnia naszych oczekiwań. Jeśli gotujemy często i dużo, w sporych naczyniach, to wygodniejsza będzie płyta 90-centymentowa. Taki jest np. model TEKA IRF 9480 TFT z czterema polami indukcyjnymi . Płyta ma 15 zaprogramowanych przepisów (z możliwością wprowadzania innych receptur oraz zaprogramowania menu na tydzień), kalendarz z możliwością wprowadzania notatek, Power Plus zwiększający nawet o 70% moc pola grzejnego, iQuick Boiling, czyli szybkie zagotowanie wody, Gotowanie na wolnym ogniu (przyrządzanie potraw na niskim poziomie mocy), rozpuszczanie (do roztapiania czekolady, masła oraz przyrządzania fondue), utrzymywanie w cieple, Total Zone umożliwia sterowanie dwoma polami jednocześnie, co przydaje się, gdy gotujemy w podłużnej brytfance lub w dużym garnku.
Z kolei do bardzo małej kuchni, w której gotuje się sporadycznie, a jednocześnie cenny jest każdy centymetr, dobrym rozwiązaniem jest płyta 30-centymetrowa – jak Teka IRF 321. Ma ona dwa pola indukcyjne, które można połączyć w jedno duże za pomocą funkcji Total Zone. Funkcja Power pozwala uzyskać większą moc pola grzewczego o 35%. Funkcja podtrzymywania ciepła umożliwia utrzymywanie odpowiedniej temperatury potraw przez dłuższy czas. Płytę obsługuje się panelem sensorowym. Dzięki timerowi można ustawić czas pracy płyty – wyłączy się automatycznie.
To może się przydać
Magnetyczne pokrętło jest bardzo praktycznym rozwiązaniem, kiedy podczas gotowania mamy brudne ręce. Wtedy sterowanie sensorowe może nie zdać egzaminu. Na przykład w płycie TEKA IT 6450 zainstalowano całkowicie wyjmowane magnetyczne pokrętło iKnob, którym bardzo precyzyjnie steruje się płytą. Poza tym po wyjęciu pokrętła panel sterowania zostaje zablokowany, co jest bardzo ważne, gdy w kuchni przebywają dzieci.
Inne zalety płyty IT 6450 iKnob to: Funkcja Power Plus, która zwiększa nawet o 70% moc pola grzejnego; iQuick Boiling, czyli szybkie doprowadzanie wody do wrzenia; Total Zone umożliwia sterowanie dwoma polami jednocześnie, co przydaje się, gdy gotujemy w podłużnej brytfance lub w dużym garnku; Stop&Go pozwala na chwilowe przerwanie gotowania na chwilę i powrót do poprzedniego trybu pracy, bez potrzeby ponownego ustawiania funkcji.
Więcej na www.teka.com