Kuchnia otwarta, czyli jak połączyć salon i kuchnię

Coraz więcej osób decyduje się na otwarte kuchnie – z wygody bądź konieczności. Po części jest to ogólny trend na duże, otwarte przestrzenie, a po części zmieniający się styl życia (wspólne gotowanie). Zaś w małych mieszkaniach burzenie ścian i łączenie pomieszczeń bywa koniecznością. Jak to dobrze zrobić?

Jakie są efekty łączenia kuchni z salonem? Jak to zrobić, by było całość ze sobą współgrała? O opinie zapytaliśmy Katarzynę Mertę-Korzniakow, architekta wnętrz.
Najważniejszą konsekwencją łączenia kuchni z salonem czy jadalnią jest tworzenie jednego pomieszczenia. Takie postrzeganie ma ogromny wpływ na sposób organizacji kuchni i jej estetykę.
Kuchnia otwarta wymaga od nas dyscypliny. Zarówno przy projektowaniu, jak i użytkowaniu. Ważne jest nietypowe podejście do kuchni – jako do przestrzeni bardziej salonowej niż kuchennej. Kuchenne zostają jedynie funkcje, a im bardziej „stopione” z salonem czy jadalnią, tym lepiej.
Obecnie liczni producenci sprzętu agd, mebli i dodatków wychodzą naprzeciw  naszym oczekiwaniom i potrzebom. Czy preferujemy styl klasyczny czy nowoczesny – zawsze znajdziemy coś dla siebie. Ultranowoczesne lodówki lub stylizowane na lata 60’. Okapy wyglądające jak lampy, przypominające babcine kuchnie lub bardzo nowoczesne stalowe tuby. Piekarniki proste, ledwo widoczne oraz takie do złudzenia przypominające kuchnie angielskie.
Ponadto wprowadzenie do kuchni elementów do tej pory zarezerwowanych dla pokoju, zbliży je stylistycznie. Chodzi o np. tapety, lampy stojące wysokie i niskie, obrazy, grafiki, dekoracje itd. Warto powtórzyć elementy i kolorystykę wykorzystane w salonie czy jadalni – np. oświetlenie, obicie krzeseł i sofy, fornir na meblach kuchennych taki jak parkiet w salonie.
Jasne jest więc, że kuchnia musi być spójna stylistycznie z salonem czy jadalnią. A będąc częścią strefy reprezentacyjnej, również taką musi pozostać. Oznacza to wspomnianą wcześniej dyscyplinę w użytkowaniu. Jak najmniej naczyń na blacie, najlepiej brak garnków na płycie czy naczyń w zlewie.
Istotnym elementem jest bardzo dobra wentylacja. Wskazana jest wysoka wydajnośc okapu, który musi sprawnie działać na dużej przestrzeni oraz skutecznie bronić charakteru reprezentacyjnego salonu – przestrzeni wolnej od kuchennych zapachów.
Kuchnia połączona z salonem daje wiele korzyści. Przede wszystkim łączy domowników, wszak gotowanie jest bardzo rodzinną i jednoczącą czynnością. Usprawnia komunikację, a również jest idealnym rozwiązaniem w przypadku mniejszych przestrzeni.

Załączone zdjęcia to projekty Katarzyny Merty- Korzniakow, architekta Wnętrz
www.architektura-wnetrz.eu
oraz zdjęcia aranżowane marki Zelmer

0 komentarzy

Brak komentarzy!

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy do tej porady!

Pozostaw odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked *