Jak i w czym gotować metodą sous-vide

Ostatnio wiele mówi się o gotowaniu metodą sous-vide, a tym samym o wolnym i długim gotowaniu potraw. Slow food wchodzi do naszego stylu życia coraz mocniej, a tym samym potrzebne są do tego sprzęty AGD.

Metodą sous-vide gotuje się wszystko – mięso, ryby, warzywa, owoce. To innowacyjna metoda próżniowa, polegająca na długim gotowaniu potraw w szczelnie zamkniętych workach próżniowych, w niskiej temperaturze.

Zalety gotowania metodą sous-vide

– Potrawy nie tracą wartości odżywczych ani witamin, które podczas tradycyjnego gotowania w wodzie uciekaj
– Mięso przygotowane metodą Sous Vide nigdy nie jest przesuszone, jest zawsze soczyste i równomiernie przygotowane
– Warzywa są pełne wartości odżywczych, nic z nich nie ucieka do wody, maja piękny kolor i zapach
– Gotując metodą Sous Vide nie mamy zapachów ani pary rozchodzących się po mieszkaniu

Do tego, by gotować metodą sous-vide potrzebne są: urządzenie do pakowania próżniowego, specjalne woreczki do pakowania próżniowego, dopuszczone do kontaktu z żywnością oraz specjalnie urządzenie utrzymujące stałą temperaturę wody od około 50 do 90 stopni C lub piekarnik z funkcją sous-vide.

Specjalnie do sous-vide jest przeznaczone m.in. urządzenie Sous vide LV.80. To jakby duży garnek o  pojemność 8 litrów, w którym można ustawić temperaturę wody z dokładnością do 0,5 stopnia C, a urządzenie będzie ją utrzymywało przez cały czas gotowania. Zakres temperatur od +5°C do +95°C. Urządzenie można kupić w sklepie www.vacus.pl (producent LaVide). Cena od 3142 zł

Niektóre nowoczesne modele piekarników parowych mają również funkcję sous-vide. Wtedy wystarczy zapakowane próżniowo produkt włożyć do piekarnika i uruchomić tę funkcję. Takie funkcje posiadają m.in. piekarniki marki Electrolux, Gaggenau czy Miele. Na przykład piekarnik parowy Electrolux CombiSteam Pro EOB9956VAX ma tryb pieczenia tradycyjnego, parowego, a także gotowanie metodą sous-vide, cena  8578 zł.

Tak czy siak musimy zapakować mięso czy warzywa próżniowo. Do tego służą domowe zgrzewarki, które jednocześnie pakują próżniowo. Można je kupić m.in. w sklepach vacus.pl , kuchniasv.pl czy food-saver.pl

Wolnowar – w opozycji do szybkowarów

Inną metodą wolnego gotowania jest korzystanie z wolnowaru. W takim urządzeniu jest możliwa długa obróbka termiczna produktów spożywczych w niskiej temperaturze (70-90°C). Dzięki tej metodzie potrawy mają lepszy smak, aromat, więcej wartości odżywczych, a przy tym nie przypalają się i nie przywierają do naczynia. Wolnowary mają elektryczną obudowę, a w niej kamionkowe naczynie, przykrywane szklaną pokrywą. Gotuje się w nich podobnie jak w szybkowarach, jednak zdecydowanie wolniej i w niższej temperaturze. Co istotne w wolnowarach takich firm, jak np. Crock-Pot, kamionkowe naczynie można wyjąc i używać także na płycie grzewczej czy w piekarniku.
Przykładem wolnowara jest model DuraCeramic saute, z wyświetlaczem cyfrowym. Ma pojemność 5 lub 6 litrów, naczynie ma łatwą do czyszczenia i odporną powłoką DuraCeramic. Można też w nim odsmażać potrawy na ogniu i używać go w piekarniku oraz na płycie indukcyjnej. CROCK-POT (dystrybutor DLF) do kupienia na: www.crockpot.pl. Cena  od 599 zł