Czas na okap

Można sobie zadać pytanie do czego okap jest potrzebny? To przecież dodatkowe urządzenie, które trzeba kupić i zamontować. Czy dałoby się z niego zrezygnować?  Każdy kto widział jak wyglądają ściany i sufit w kuchni, w której nie ma okapu nie będzie miał tego typu wątpliwości. Czarnych, tłustych plam trudno się pozbyć, a do tego dochodzą mocne zapachy gotowanego obiadu rozchodzące się po całym mieszkaniu… Dobry okap pozwoli pozbyć się tych problemów. Tylko jaki okap wybrać?

Typy okapów kuchennych
Okapy wyspowe zajmują centralne miejsce w kuchni i są widoczne ze wszystkich stron. Niezbędne, gdy planujemy zamontowanie płyty kuchennej na wyspie. Musimy jednak pamiętać, że okapy wyspowe są drogie i od razu uwzględnić ten koszt w budżecie. Ponieważ taki okap jest bardzo widoczny, trzeba zwrócić szczególną uwagę na jego wzornictwo i wykonanie.
Okapy kominowe – choć są montowane przy ścianie, stanowią widoczny element kuchennego wnętrza. Można wybrać modele, które będą stanowić w miarę neutralny detal lub takie, które będą dodatkową ozdobą kuchni.
Modele teleskopowe są ukryte dyskretnie w kuchennej zabudowie i wysuwane w miarę potrzeby. Wbudowane okapy  to rozwiązanie, które umożliwia schowanie okapu za dekoracyjną osłoną czy wbudowanie go w kuchenną szafkę (jak na zdjęciu obok). Podobnie jak modele wysuwane pozwalają zaoszczędzić miejsce. Tradycyjny okap, montowany pod szafką kuchenną zapewnia z kolei najprostszą obsługę.

Wywiew lub recyrkulacja
System wywiewowy (wyciąg) polega na przefiltrowaniu i odprowadzeniu oparów na zewnątrz budynku. Ważne, aby przewód odprowadzający opary był jak najkrótszy i możliwie pozbawiony „zakrętów“. Tryb recyrkulacyjny (pochłaniacz) nie wymaga wyjścia zewnętrznego, a powietrze jest oczyszczane przy użyciu filtra węglowego (na zdjęciu poniżej przykład takiego okapu). Przechodzi ono przez system podwójnych filtrów: węglowego oraz tłuszczowego, a następnie jest wprowadzane z powrotem do kuchni. Takie okapy są mniej efektywne, ale są alternatywą w sytuacji, gdy zamontowanie okapu wywiewowego nie jest możliwe.

Filtry
W okapach wykorzystywane są dwa rodzaje systemów filtrujących. Filtr tłuszczowy to aluminiowa kasetka, którą można myć w zmywarce. Filtr ten doskonale sprawdza się przy zatrzymywaniu cząsteczek tłuszczu oraz kuchennych oparów. Filtr węglowy Active Carbon niweluje nieprzyjemne zapachy i jest przeznaczony jedynie dla modeli, które pracują w trybie recyrkulacyjnym (nie można go stosować w modelach z trybem wywiewowym). Przy przeciętnej częstotliwości używania okapu, filtr ten czyści się co dwa miesiące. Niektóre filtry węglowe np. AEG LongLife można myć w zmywarce – należy wybrać program z najwyższą temperaturą, a następnie osuszyć filtr w piekarniku (10 min. w temp. 100°C), dzięki czemu węgiel ulega reaktywacji. Po około trzech latach filtr należy wymienić.

Wybór okapu
Przy wyborze okapu należy zwrócić szczególną uwagę na wydajność i poziom hałasu. Im cichszy okap tym lepiej! Szczególnie jeśli lubimy w trakcie gotowania słuchać radia lub oglądać telewizję. Dźwięk bardzo cichych okapów w trybie minimalnym to ok. 42dB, a w maksymalnym ok 60dB.
Niektóre okapy są wyposażone w elektroniczne elementy sterujące co pozwala precyzyjnie kontrolować ich pracę. Lampy halogenowe dają jasne oświetlenie a także tworzą odpowiednią atmosferę w kuchni. Osobom, które wolą dyskretne światło, proponujemy oświetlenie LED (np. w okapie AEG X99384MD0) z regulatorem natężenia światła. Diody LED są bardzo wydajne i energooszczędne.

na podstawie materiałów firmy Electrolux