Blat kuchenny – kamienny czy laminowany?

Blat kuchenny jest nazywany blatem roboczym. To na nim kroimy, stawiamy naczynia, gorące garnki, na nim często coś się rozlewa, wysypuje. Blat musi więc przede wszystkim odporny. Jaki wybrać – kamienny czy laminowany?

Najczęściej w kuchniach spotykamy blaty laminowane, Ich popularnośc wynika z ogromnego wyboru wzorów i kolorów. Laminat imituje drewno, kamień, stal, może też być jednolity, kolorowy. Blaty w intensywnych kolorach – czerwonym, pomarańczowym, zielonym, żółtym to właśnie blaty z płyt laminowanych. I za to lubimy je najbardziej – do wyboru, do koloru!

Solidne, dobrze wykończone blaty laminowane są odporne na uszkodzenia mechaniczne, działanie środków chemicznych, nie przyjmują plam od wina, buraków, marchwi, kawy, tłuszczu itp.. Można na nie stawiać ciepłe naczynia, ale nie gorące – pod gorący garnek  trzeba podłożyć podstawkę, bo inaczej blat może „spuchnąć”. Bywa, że blaty z płyty laminowanej rozwarstwiają się w miejscu, gdzie są przycięte przy zlewie czy płycie do gotowania. Tam bowiem może dostawać się woda. To najczęściej konsekwencja nieprawidłowego montażu i uszczelnienia. Niestety rozwarstwiony czy spuchnięty blat można jedynie wymienić, naprawa bowiem nie wchodzi w grę.

Blaty z kamienia wykonuje się z marmuru lub granitu. Polecamy blaty granitowe. Są nie do zniszczenia – odporne na wysokie temperatury, uszkodzenia mechaniczne, nie grozi im „spuchnięcie” ani rozwarstwienie. Jedyne, o czym należy pamiętać to fakt, że granit i marmur chłoną tłuszcz. Dlatego po pierwsze trzeba je impregnować i czyścić specjalnymi preparatami, a po drugie wybierać ciemne kolory, na których plamy będą niewidoczne – dlatego ciemny granit, jak na zdjeciach, jest doskonałym rozwiązaniem.

Zdjęcia

0 komentarzy

Brak komentarzy!

Nie ma jeszcze żadnych komentarzy do tej porady!

Pozostaw odpowiedź

Your email address will not be published. Required fields are marked *